Activiștii au răspuns cu furie la vestea că Venezuela a obținut un vot extrem de contestat pentru un loc în Consiliul pentru drepturile omului din cadrul ONU, joi, în ciuda abuzurilor dovedite în ceea ce privește aceste drepturi, scrie The Guardian. C

HotNews.roFoto: Hotnews

Corpul format din 193 de membri a ales 14 membri pentru consiliul de 47 de reprezentanți, joi. Mandatul este de trei ani, începând cu luna ianuarie, iar Venezuela revendică unul dintre cele două locuri alocate Americii Latine, cu 105 de voturi pentru.

Al doilea loc a mers la Brazilia, al cărei lideri, Jair Bolsonaro, a exprimat de multe ori dispreț față de conceptul de drept al omului.

"Includerea Venezuelei și a Braziliei în consiliul pentru drepturile omului marchează un pas înapoi în evoluția drepturilor omului din regiune", a declarat Rodolfo Montes de Oca, avocat din cadrul grupului Provea.

Cu toate acestea, José Miguel Vivanco, director pentru regiunea Americilor în cadrul Human Rights Watch susține că instituțiile Braziliei încă oferă un grad de protecție.

"În ciuda retoricii anti-drepturi și a istoricului negativ al lui Bolsonaro, Brazilia este încă o democrație în care justiția, media independentă și ONG-urile lutpă", a afirmat Vivanco. "Pe de altă parte, Venezuela a depășit orice limită", a adăugat Vivanco.