China a avertizat miercuri că va lua măsuri dure împotriva Statelor Unite dacă președintele Trump semnează legea care ar duce la revizuirea anuală a statutului comercial special al orașului Hong Kong și ar putea sancționa oficialii chinezi, scrie Politico.

Drapel ChinaFoto: Wikipedia

"Dacă documentul în cauză ar deveni lege, ar dăuna nu numai intereselor Chinei și relației dintre China și SUA, dar ar afecta serios și interesele Statelor Unite", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang.

"China va lua contramăsuri puternice, fără îndoială, ca răspuns la decizia greșită a Statelor Unite, pentru a-și apăra suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare."

Avertismentul direct a venit după ce Camera Reprezentanților a aprobat marți un document legislativ privind Drepturile Omului în contextul crizei din Hong Kong. De asemenea, acest avertisment este dat în contextul negocierilor legate de faza întâi a acordului comercial cu Beijingul.

Geng a afirmat că acțiunile poliției împotriva protestatarilor din Hong Kong nu au nimic de-a face cu încălcarea drepturilor omului sau a democrației.

"Problema reală ține de înăbușirea imediată a violențelor, de restaurarea ordinii și de protejarea respectului față de lege. Camera Reprezentanților din SUA nu ia în considerare și denaturează faptele prin confundarea unor infracțiuni serioase, precum incendierea, distrugerea și violența împotriva poliției cu o chestiune care ține de drepturile omului și democrație."

Senatul ar trebui să aprobe legea pentru ca aceasta să ajungă pe biroul președintelui.

Legislația cere ca Departamentul de Stat să raporteze anual dacă Hong Kong-ul este suficient de autonom față de China pentru a justifica tratamentul special oferit de legea americană. De asemenea, Departamentul de Comerț trebie să realizeze un raport anual legat de eforturile Chinei de a folosi Hong Kong-ul pentru a evada controalele și sancțiunile americane privind exportul.

O altă dispoziție cere ca președintele să impună sancțiuni asupra oricărui individ responsabil pentru răpirea și torturarea oamenilor care își exercită drepturile internațional recunoscute, în Hong Kong. Mai mult, Departamentul de Stat poate, conform legislației, să ofere vize rezidenților din Hong Kong, chiar dacă aplicantul a fost arestat pentru participarea la anumite mișcări non-violente.