Amânarea în continuare a negocierilor de aderare a Albaniei şi Macedoniei de Nord la UE ar slăbi stabilitatea Balcanilor de Vest şi ar limita considerabil influenţa comunităţii în această regiune, au atras atenţia premierii ţărilor Grupului de la Visegrad (V4), potrivit MTI, preluat de Rador.

AlbaniaFoto: Wikipedia

Premierii Cehiei, Poloniei, Ungariei şi Slovaciei au adresat o scrisoare colegilor lor din Uniunea Europeană înainte de summitul UE care va începe joi, în cadrul căruia şi acest subiect va fi înscris pe ordinea de zi.

Miniştrii de resort ai ţărilor membre ale UE nu au reuşit să aprobe marţi începerea negocierilor de aderare a Albaniei şi Macedoniei de Nord la UE din cauza opoziţiei manifestată de Guvernul francez, cu toate că Executivul de la Bruxelles a apreciat că cele două ţări au implementat reformele care au fost stabilite drept condiţii.

Liderii V4 şi-au exprimat dezamăgirea profundă pentru că unele guverne continuă să blocheze începerea negocierilor, ceea ce ar fi doar primul pas într-un proces lung. UE nu şi-a respectat angajamentele asumate anterior, astfel că nu poate asigura "o perspectivă clară europeană" pentru aceste ţări, se mai arată în scrisoare.

Întârzierea demarării negocierilor ar dăuna grav stabilităţii regiunii, ar submina ireversibil credibilitatea Uniunii Europene şi ar avea consecinţe pe termen lung din punctul de vedere al stabilităţii şi siguranţei noastre, au precizat cei patru premieri, care au adăugat: "Trebuie să îndeplinim angajamentele noastre, a venit timpul pentru a lua o decizie geopolitică".

O sursă de rang înalt din cadrul UE, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat joi că şi preşedintele Comisei Europene, Donald Tusk, care va prezida summitul UE, consideră că ar fi o greşeală gravă dacă statele membre ale Uniunii Europene nu vor ajunge la un consens în privinţa demarării negocierilor de aderare a Albaniei şi Macedoniei de Nord la UE.