Oficialii din Noua Zeelandă au anunțat că unități formate din polițiști înarmați vor patrula unele zone ale țării, o măsură din cadrul unui proiect pilot, formulat ca răspuns la îngrijorările crescute legate de securitate, provocate de atacul de la Christchurch, din martie, în urma căruia au murit 51 de persoane, scrie The Guardian.

atacatorul din Christchurch la audieriFoto: Captura video

Noua Zeelandă, la fel ca Marea Britanie și Norvegia, este una dintre puținele țări în care poliția nu poartă arme când se află la datorie. Cu toate acestea, pistoale, puști și arme cu electroșocuri sunt ținute în mașini și pot fi utilizate cu acordul unui supraveghetor.

Infracțiunile serioase sunt relativ neobișnuite în Noua Zeelandă, deși forțele de ordine au fost înarmate pentru mai multe săptămâni după masacrul de la Christchurch.

"În urma evenimentelor din data de 15 martie, de la Christchurch, mediul în care operăm s-a schimbat", a declarat Mike Bush, comisar al poliției.

"Poliția trebuie să se asigure că oamenii sunt echipați și sunt capabili să își îndeplinească rolul în condiții de siguranță, pentru a se asigura că comunitățile noastre sunt și se simt sigure. Acest lucru presupune oameni potriviți cu instrumente, abilități și cunoștințe potrivite, gata să răspundă în orice moment", a afirmat Bush.

Echipele pentru Răspuns Armat vor fi trimise în comitatul Manukau din Auckland, cel mai mare oraș din Noua Zeelandă, în Waikato și Canterbury, pe 28 octombrie, pentru o probă de 6 luni. Aceste echipe vor avea rolul de a susține forțele de ordine în cazul unor incidente care necesită abilități tactice crescute.