Donald Trump a vrut ca Ucraina să ancheteze compania de energie Burisma care l-a angajat pe fiul rivalului său Joe Biden, a declarat joi ambasadorul american la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, în cadrul unei audieri din Congres, relatează AFP. Președintele american a ”comandat” diplomaților responsabili de dosarul ucrainean să vorbească cu avocatul său personal Rudy Giuliani, a mai spus Sondland.

Gordon SondlandFoto: Hotnews

În timpul acestor schimburi, ”Domnul Giuliani a subliniat că președintele vrea o declarație publică a președintelui (ucrainean Volodimir) Zelenski cu privire la lupta împotriva corupției”, a spus el. Potrivit acestuia, Rudy Giuliani a ”menționat în mod specific” compania ”Burisma ca un subiect important de anchetă pentru președinte”.

Ambasadorul SUA la UE este audiat în cadrul anchetei care vizează punerea sub acuzare a președintelui Donald Trump.

Gordon Sondland a donat 1 milion de dolari comitetului republican de inaugurare a președinției.

Sondland s-a ocupat de afaceri hoteliere în Seattle înainte ca președintele Donald Trump să îl numească ambasador al SUA la UE, în mai. El a fost confirmat de Senat în iunie și și-a prezentat scrisoarea de acreditare Comisiei europene în iulie a.c.

Potrivit membrilor Camerei Reprezentanților, Sondland ar fi fost foarte implicat în medierea relației cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, care dorea să obțină o întrevedere cu Trump, în contextul îngrijorărilor oficialilor de la Kiev legate de decizia administrației americane de a bloca un ajutor de aproape 400 de milioane de dolari pentru armată.

Trump este acuzat că a blocat ajutorul financiar și a făcut presiuni asupra președintelui Ucrainei pentru a demara o anchetă cu privire la contracandidatul său Joe Biden și fiul acestuia care are afaceri în fosta republică sovietică.