Președintele Cataloniei, Quim Torra, a propus joi un nou vot asupra independenței acestei regiuni spaniole ca reacție la condamnarea foștilor lideri pentru tentativa de secesiune din 2017. Asta după ce protestele față de condamnările a nouă separatiști au degenerat în confruntări violente între tineri și polițiști, iar aproape 100 de persoane au fost reținute de la debutul manifestațiilor, potrivit Reuters. Mașini au fost incendiate, iar poliția catalană a spus că cocktailuri Molotov și pietre au fost aruncate spre ofițeri. Zeci de persoane au fost rănite.

proteste CataloniaFoto: Captura video

Adresându-se Parlamentului catalan, șeful regional Quim Torra a criticat protestul. Cauza separatistă a fost o mișcare pașnică, a spus acesta, dar a subliniat că sub nicio formă orice tribunal nu-l va putea opri să facă pași spre independență.

Torra a arătat că doreşte finalizarea până primăvara viitoare a unei propuneri privind o "republică a Cataloniei". El precizase deja că va fi necesar un nou vot privind autodeterminarea.

Nouă lideri catalani au fost condamnaţi, luni, de Înalta Curte spaniolă, la pedepse cu închisoarea cuprinse între 9 şi 13 ani. Aceştia au fost găsiţi vinovaţi de răzvrătire şi de folosire ilegală a fondurilor publice în referendumul organizat fără acordul guvernului federal, la 1 octombrie 2017, pentru declararea independenţiei Cataloniei.