Premierul ceh Andrej Babis a anunțat necesitatea Republicii Cehe de a-și îmbunătăți capacitatea energetică internă, prin construcția unor centrale nucleare noi, în pofida unor posibile încălcări ale prevederilor legislative ale Uniunii Europene scrie Mediafax, citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Noile centrale nucleare ar înlocui tehnologiile învechite de producere a energiei electrice, care folosesc atât putere nucleară, cât și cărbuni. Guvernul de la Praga vrea ca CEZ, compania care produce o proporție de 70% din energia electrică consumată în statul ceh, să conducă proiectele nucleare demarate de acesta.

Compania a cerut garanții din partea Guvernului în ceea ce privește viabilitatea și profitabilitatea proiectelor nucleare. Statele Uniunii Europene obțin mai mult de o treime din energia electrică consumată, prin intermediul energiei nucleare; în acest context, premierul ceh Babis a susținut utilizarea puterii nucleare, ca alternativa cu un grad emisii de carbon mai mic, a cărbunilor, care produc în prezent jumătate din energia electrică a țării.

„Trebuie să o realizăm, chiar dacă suntem nevoiți să încălcăm legislația Europeană”; „Securitatea energetică este prioritatea noastră și nu există altă cale”, a comunicat premierul ceh în cadrul comisiei pentru Afaceri Europene din camera inferioară a Parlamentului de la Praga.

Guvernul ceh negociază, în prezent, posibile garanții din partea statului pentru compania CEZ, afirmând că va acoperi posibile riscuri ce țin de schimbările legislative, care ar putea interfera cu realizarea și funcționarea centralelor.

Conform informațiilor transmise de Guvernul ceh, compania CEZ ar trebui să construiască un reactor la centrala nucleară de la Dukovany, întrucât tehnologiile existente vor fi oprite în 2035, iar pe cel de-al doilea reactor la centrala din Temelin. Compania cehă și-a anunțat intenția de a închide centralele care folosesc arderea cărbunilor pentru producerea energiei electrice până în 2040, când doar o singură centrală electrică pe bază de lignit va mai fi funcțională.