Organizaţii criminale ar putea profita de găurile din controalele de la frontiere în caz de Brexit dur (no deal), în absenţa unui acord de retragere cu Uniunea Europeană, potrivit unui raport al Comitetului naţional de audit (National Audit Office - NAO), preluat miercuri de mai multe mijloace media britanice. Documentul se opreşte asupra riscurilor de fraudă şi de trafic (cu fiinţe umane). De fapt, este imposibil să ştim exact ce se va întâmpla la frontieră în caz de no deal", rezumă NAO, cu două săptămâni înainte de un posibil Brexit fără acord, potrivit La Libre, citat de Rador.

BrexitFoto: Flickr

Raportul demonstrează clar că serviciile publice şi companiile nu sunt pregătite suficient pentru un asemenea scenariu. Au fost realizate progrese, dar nu este suficient, se scrie în raport.

Potrivit analizei NAO, ar trebui să fie între 150.000 şi 250.000 de declaraţii de vamă în prima zi de după Brexit. Dar numai 25.000 de companii s-au înregistrat deja.

În afară de asta, acordurile încheiate pentru frontierele dintre Irlanda de Nord şi Irlanda ar putea, potrivit raportului, să nu reziste decât scurt timp "din cauza riscurilor economice, juridice şi de securitate majore" şi a riscului de agitaţie a populaţiei.

În sfârşit, unele din planurile pe care le avea Regatul Unit pentru Brexit programat pe 29 martie pur şi simplu încă nu au putut fi adaptate şi Comitetul de audit se teme că acestea nu vor funcţiona cum se prevedea.

"Aceste verigi slabe vor fi remarcate repede şi exploatate de crima organizată", conchide NAO.