Trei diplomați americani au fost arestați pentru scurt timp luni în Rusia într-un oraș închis din Marele Nord, zona unui accident nuclear în august, legat de o serie de teste la arme secrete, au relatat miercuri agențiile ruse, relatează AFP.

Zona de test din apropiere de NyonoksaFoto: Google Maps

Potrivit agențiilor TASS și Interfax, ambele citând surse anonime, diplomații americani au fost arestați luni la coborârea dintr-un tren în gara Severodvinsk în nordul îndepărtat al Rusiei. Aceștia nu aveau autorizația necesară să intre în acest oraș închis publicului și li s-a refuzat intrarea.

Potrivit sursei, cei trei sunt atașați, dintre care doi sunt militari, ai ambasadei americane în Rusia.

Ambasada Americană la Moscova încă nu a răspuns imediat, întrebată despre caz de către AFP.

Severodvinsk, un oraș cu 180.000 de locuitori, este localitatea în care s-au construit majoritatea submarinelor sovietice, iar accesul se face doar pe bază de autorizație specială.

De asemenea, orașul se află la aproximativ 30 de kilometri de baza militară unde a avut loc explozia nucleară de pe 8 august.

Autoritățile ruse au recunoscut după câteva zile că explozia era legată de testarea unor ”noi arme”.

Cinci specialiști de la agenția nucleară Rosatom au fost uciși în accidentul care potrivit experților este legat de testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO).

Citește și: