"Europa trebuie să se pregătească pentru eventualitatea unui nou val de migranți și de refugiați", a avertizat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, într-un interviu pentru AFP.

Kyriakos MitsotakisFoto: Flickr/ European People's Party

La o sută de zile după învestire, Mitsotakis, a cărui țară a redevenit în acest an principala poartă de intrare a migranților în Europa, s-a arătat nemulțumit față de țările UE care refuză să primească imigranți pe teritoriile lor.

"Trebuie să existe consecințe pentru cei care aleg să nu participe la acest exercițiu european de solidaritate", a afirmat premierul conservator.

Cu peste 70.000 de solicitanți de azil în Grecia, dintre care aproape 33.000 pe insulele egeene apropiate de Turcia, Mitsotakis a calificat drept "inacceptabilă abordarea mai multor țări membre care consideră că nu este deloc problema lor".

"Avem între 3.000 și 4.000 de minori neînsoțiți în Grecia, nu ar fi foarte dificil pentru țările europene să preia o parte din povară", a argumentat el.

În 2019, peste 46.000 de migranți au venit în Grecia, potrivit HCR, mai mulți decât în Spania, Italia, Malta și Cipru la un loc.

Chiar dacă cifra este departe de cei un milion de refugiați ajunși pe teritoriul său în 2015, acest aflux relansează chestiunea primirii migranților în Grecia. Taberele sunt deja suprapopulate pe insulele egeene și nu ar putea suporta un nou val migratoriu provocat de ofensiva turcă în Siria.

Întrebat despre amenințarea președintelui Recep Tayyip Erdogan privind "deschiderea porților" pentru cei 3,6 milioane de refugiați sirieni de pe teritoriul său, Mitsotakis a denunțat un "șantaj".