Parlamentul European a amânat miercuri votul pentru validarea viitoarei Comisii Europene conduse de Ursula von der Leyen programat iniţial să aibă loc pe 23 octombrie, dar nu a stabilit o altă dată, relatează DPA, citând surse parlamentare.

Ursula von der LeyenFoto: Captura video

Votul de pe 23 octombrie nu mai poate avea loc în condiţiile în care candidaţii a trei ţări - România, Ungaria şi Franţa - au fost respinşi în cadrul procesului de validare din PE din motive de conflict de interese sau de etică.

Ursula von der Leyen şi echipa sa urmau să-şi înceapă mandatul pe 1 noiembrie, dar respingerea celor trei candidaţi va duce la amânarea calendarului. De altfel, preşedintele Parlamentului European (PE), italianul David Sassoli, a apreciat sâmbătă că probabil totul va fi amânat pentru 1 decembrie.

Trei candidaţi au fost respinşi de comisiile legislativului european în timpul procedurii de evaluare. Candidaţii român şi ungar, Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi, au fost respinşi de Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a PE din cauza suspiciunilor privind posibile conflicte de interese.

Candidata franceză, Sylvie Goulard, audiată de două ori de cele două comisii de specialitate din PE asociate portofoliului ei, nu a reuşit să convingă eurodeputaţii, ea fiind respinsă cu 29 de voturi pentru şi 82 împotrivă.

O întârziere în începerea mandatului noii comisii nu este fără precedent, dar reprezintă totuşi un pas înapoi pentru Ursula von der Leyen, comentează dpa.