Ministrul francez al Culturii, Franck Riester, a declarat marți că nu poate promite că restaurarea Catedralei Notre-Dame va fi terminată în cinci ani, acest termen fiind doar „o ambiție” a președintelui țării, Emmanuel Macron, scrie Mediafax, citând Euronews.

Interiorul Notre DameFoto: Hotnews

În cadrul unei conferințe de presă, organizată la șase luni după izbucnirea incendiului care a distrus parțial edificiul, Riester a declarat că este importantă o restaurare de calitate, nu una făcută în grabă.

Ministrul a explicat că unul dintre motivele pentru care nu se poate face o restaurare într-o perioadă scurtă este acela că este importantă asigurarea securității muncitorilor care ar urma să lucreze la acest proiect. „Suntem obsedați de calitate”, a spus Riester, care a adăugat că toți cei implicați în proiect lucrează „pentru a reda catedrala poporului într-un termen rezonabil”.

Cu toate acestea, arhitectul șef al Catedralei Notre-Dame, Philippe Villeneuve, a declarat că restaurarea edificiului în cinci ani este posibilă dacă se va menține ritmul muncii din ultimele luni.

Pe 11 mai, Adunarea Națională a Franței a adoptat un proiect de lege referitor la restaurarea Catedralei Notre-Dame în cinci ani, un termen considerat de unii experţi „ambiţios”. Experții au estimat că restaurarea ar urma să coste între 600 și 700 de milioane de euro.

Victima unui incendiu izbucnit în aprilie, Catedrala Notre-Dame, care era vizitată anual, în medie, de 12 milioane de persoane, a fost parțial distrusă, fleșa și o mare parte din acoperiș prăbușindu-se sub flacări.