Statele Unite nu au „constatat în acest stadiu o evadare majoră” a prizonierilor din gruparea jihadistă Stat Islamic (ISIS), aflați sub controlul forțelor kurde în Siria, în pofida ofensivei în curs a Turciei, a declarat marți un înalt responsabil american, potrivit AFP.

Jihadist din Statul IslamicFoto: Captura YouTube

Acest responsabil a dat asigurări în fața jurnaliștilor că singurul „incident notabil” este legat de circa o sută de strămutați, în mare parte soții sau copii ai jihadiștilor, care au dispărut după declanșarea operațiunii militare turce.

Luni, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a estimat că ofensiva militară turcă lansată împotriva unei miliții kurde aliate occidentalilor în lupta contra ISIS a provocat „eliberarea a numeroși deținuți periculoși” din rândul jihadiștilor.

La Pentagon se estimează totuși că asta nu implică decât câteva zeci de deținuți care au ajuns în libertate din varii motive, în timp ce forțele kurde continuă să securizeze închisorile.

Aproximativ 12.000 de combatanți ai ISIS, dintre care 2.500-3.000 străini, sunt deținuți în închisorile aflate sub controlul kurzilor, potrivit cifrelor difuzate de surse kurde. Iar în taberele de strămutați din nord-estul Siriei se află alți aproximativ 12.000 de străini, 8.000 de copii și 4.000 de femei.

Înaltul responsabil american care a vorbit marți sub condiţia anonimatului a făcut din nou apel la europeni să își repatrieze concetățenii deținuți în nord-estul Siriei, afirmând că preferă această soluție unui eventual transfer al lor către Irak, unde ar putea fi judecați de justiția locală sau de un viitor tribunal internațional.