Luni seara, speranţele lui Boris Johnson de a ajunge la un acord pe tema Brexitului la summitul european din această săptămână păreau să se năruie după ce Antti Rinne, premierul finlandez deţinător al preşedinţiei rotative a UE, a declarat că e nevoie de "mai mult timp", potrivit Financial Times, citat de Rador.

Foto:

Se speră tot mai mult ca negocierile de la Bruxelles pe tema planului revizuit al dlui Johnson să se prelungească şi după reuniunea dE săptămâna aceasta, care începe joi, existând posibilitaTea ca un nou summit de urgenţă cu privire la Brexit să fie programat săptămâna viitoare.

"Cred că, practic sau legal, nu există posibilitatea de a se ajunge la un acord înaintea reuniunii Consiliului European", a declarat Rinne la o conferinţă de presă organizată la Helsinki. "Avem nEvoie de mai mult timp".

Simon Coveney, vicepremierul Irlandei, a declarat pentru RTE că "e prea devreme să se poată spune" dacă se va ajunge la o soluţie în această săptămână, dar el a adăugat că s-ar putea dovedi necesară o "prelungire (discuţiilor) până săptămâna viitoare".

Complexitatea planurilor lui Johnson, potrivit cărora Irlanda de Nord s-ar trezi cu o zonă vamală dublă fără precedent, atât cu Regatul Unit, cât şi cu UE, ar necesita modificarea codului vamal al UE şi eforturi legislative prelungite.

Vestea a survenit într-un moment când, în discursul rostit cu ocazia deschiderii sesiunii parlamentare, până şi Regina a părut să dea de înţeles că speranţele lui Johnson de a părăsi UE la sfârşitul lunii octombrie s-ar putea afla sub semnul întrebării.

În loc să afirme că guvernul va scoate Marea Britanie din UE pe data de 31 octombrie, Regina a spus: "Prioritatea guvernului meu a fost mereu aceea de a asigura ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană pe 31 octombrie".

Aliaţii lui Johnson au susţinut că asta rămâne şi intenţia guvernului şi au negat că Regina ar fi cerut o schimbare a frazeologiei, astfel încât ea să nu promită că angajamentul va fi onorat.

Cei din Downing Street susţin că acordul este posibil la reuniunea din această săptămână, dar momentul adevărului va fi miercuri seară, când ambasadorii UE se pregătesc pentru summitul de la Bruxelles, care va dura două zile.

În eventualitatea în care, la summitul din 17-18 octombrie, absenţa acordului ar devein o realitate, s-ar putea ca Boris Johnson să suspende şedinţa comună programată sâmbătă – prima suspendare de acest tip de la războiul din Insulele Falkland din 1982.

Atunci, în conformitate cu aşa-zisa Lege Benn, până sâmbătă la ora 11, premierul va fi obligat să trimită o scrisoare Uniunii Europene prin care să ceară prelungirea procesului cu privire la Brexit cel puţin până la data de 31 ianuarie.

Totuşi, aliaţii săi au sugerat anterior că s-ar putea ca premierul să amâne trimiterea scrisorii, contravenind astfel verdictului instanţei, probabil, pentru a avea timp să obţină acordul la cel de-al doilea summit, programat săptămâna viitoare.

În acelaşi timp însă, luni, Johnson s-a văzut din nou ameninţat de "alianţa rebelă", formată din parlamentari din diverse partide care se opun unui Brexit fără acord şi care pledeză pentru un al doilea referendum.

Liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn, se vede tot mai mult presat de fruntaşi ai 'guvernului din umbră', care încearcă să îl convingă să susţină un al doilea referendum cu privire la acordul lui Johnson.

La sfârşitul săptămânii trecute, Keir Starmer, ministrul din umbră pentru problemele legate de Brexit, a declarat că există "o singură cale de ieşire" dn actualul impas, el referindu-se astfel la un al doilea referendum.

"Cabinetul din umbră a ajuns să-şi dea seama că nişte alegeri înaimtea Brexitului ar fi o prostie fără margini", a declarat un laburist.

Totuşi, cel puţin deocamdată, Corbyn încă mai pledează pentru alegeri anticipate, în urma cărora Partidul Laburist va căuta să renegocieze un nou acord.

Un oficial din partea laburiştilor la curent cu discuţiile a declarat: "Cea mai mare parte a partidului şi cei mai mulţi dintre parlamentari se pronunţă pentru un referendum. Până la urmă, vom ajunge la această poziţie, dar ea va fi atât de neclară, încât nimeni nu va dori să-şi asume paternitatea". (Financial Times)