Ungaria poate oferi Consiliului Turcic un cap de pod către Europa şi Uniunea Europeană, a declarat marţi la Baku prim-ministrul Viktor Orban, citat de agenția MTI, transmite Agerpres.

Viktor OrbanFoto: Flickr/ European People's Party

Adresându-se celui de-al 7-lea summit al Consiliului Turcic, Viktor Orban a spus că Ungaria luptă pentru a obţine portofoliul extinderii şi politicii de vecinătate în noua Comisie Europeană.

"Şansele noastre nu sunt rele, dar este o bătălie grea", a menţionat el. "Dacă vom reuşi (...), atunci va fi o cooperare strânsă cu Azerbaidjanul în cadrul Parteneriatului Estic şi al negocierilor (UE) cu Turcia", a adăugat şeful guvernului ungar. "Vom fi încântaţi să vă stăm la dispoziţie", a mai spus el.

Orban a mai notat că Eximbank Ungaria a deschis o linie de credit cu statele membre ale Consiliului Turcic, adăugând că fonduri de 195 de milioane de euro au fost disponibile pentru cooperarea ungaro-turcă şi câte 80 de milioane de euro pentru legături de afaceri ungare cu Kazahstanul, Uzbekistanul şi Azerbaidjanul.

În acest context, premierul ungar a amintit că, recent, la Budapesta a fost deschisă o reprezentanţă a Consiliului Turcic în Europa.

Evocând retragerea Marii Britanii din UE la sfârşitul lunii octombrie, Viktor Orban i-a încurajat pe membrii Consiliului Turcic să înceapă repede discuţii cu britanicii cu privire la noi oferte comerciale.

Consiliul Turcic grupează Turcia, precum şi ţări vorbitoare de limbi turcice Azerbaidjan, Kazahstan şi Kârgâzstan. Uzbekistanul a devenit membru cu drepturi depline al organizaţiei la reuniunea de la Baku. Ungaria are statut de observator în Consiliu din 2018.