Premierul britanic pare a fi pe punctul de a ajunge la un acord privind Brexitul, după ce a făcut concesii majore legate de solicitările Bruxellesului privind granița irlandeză, scrie The Guardian, care citează surse europene și britanice.

Foto:

Un draft al acordului ar putea fi publicat miercuri dimineața, potrivit surselor citate.

Sursele citate afirmă că cele două echipe de negociatori au agreat în principiu crearea unei granițe vamale în Marea Irlandei.

În opinia lui Michel Barnier, un acord este "posibil săptămâna asta"

"E timpul să transformăm bunele intenţii în text juridic", a declarat negociatorul Uniunuii Europene, de la Luxembourg. Ameniţarea cu un Brexit fără acord planează în continuare, dar marţi, 15 octombrie, Michel Barnier a dat o nouă speranţă. Negociatorul Uniunii Europene s-a arătat liniştitor. După părerea lui, un divorţ amiabil între Uniunea Europeană şi Regatul Unit este în continuare posibil, potrivit Rador.

"Discuţiile au fost intense în timpul weekend-ului şi ieri, (luni - n. red.), şi chiar dacă va fi din ce în ce mai dificil, un acord este încă posibil săptămâna asta", a declarat Michel Barnier la sosirea sa la Luxembourg, unde urmează să-i informeze pe miniştrii afacerilor europene înaintea summitului european din 17 şi 18 octombrie.

"Îi voi informa pe miniştri, ca să le spun unde ne aflăm astăzi. Este evident că orice acord trebuie să funcţioneze pentru toată lumea, adică pentru tot Regstul Unit şi pentru Uniunea Europeană. Permiteţi-mi de asemenea să adaug că este timpul să transformăm bunele intenţii în text juridic", a adăugat el.

Lui Michel Barnier i se va alătura la Luxembourg ministrul britanic pentru Brexit, Steve Barclay, interlocutorul lui la negocieri.