Forțele kurde apără cu înverșunare, marți, orașul de graniță Ras al-Ain, în a șaptea zi de ofensivă a militarilor turci în nord-estul Siriei, scrie AFP.

Ras al-AinFoto: Google Maps

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că operațiunea, care vizează o miliție kurdă considerată "teroristă", vor continua până când "obiectivele vor fi atinse", în ciuda apelurilor a numeroase țări, cu Statele Unite în frunte.

Forțele Ankarei au lansat în 9 octombrie o ofensivă în nordul Siriei împotriva Unităților de Protecție a Poporului (YPG) și au preluat de atunci controlul asupra unei fâșii de aproape 120 km.

Dacă orașul de graniță Tal Abyad a căzut deja în mâinile turcilor, Ras al-Ain - mai la est - pare să reziste pentru moment.

Pentru a apăra acest oraș, Forțele Democratice Siriene (FDS), dominate de YPG, folosesc o rețea densă de tunele și tranșee.

Ele "au lansat în cursul nopții un vast contra-atac împotriva forțelor turce și aliații sirieni în apropiere de Ras al-Ain", a precizat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care dispune de o vastă rețea de surse în țară.

Forțele regimului al-Assad

În același timp, forțele regimului lui Bashar al-Assad au fost amplasate la sud de Ras al-Ain, la periferia orașului Tal Tamr, în virtutea unui acord încheiat duminică cu kurzii pentru a-i susține în fața ofensivei Turciei.

La vest, au avut loc confruntări în cursul nopții în jurul Minbej între combatanți pro-Ankara și forțele consiliului militar al localității, afiliat autorităților kurde. Damascul a trimis de asemenea trupe în acest oraș. Marți, forțele siriene controlau în totalitate acest oraș.

Turcia afirmă că dorește crearea unei "zone de securitate" de 32 kilometri adâncime de-a lungul graniței, pentru a menține la distanță forțele kurde și pentru a repatria o parte dintre cei 3,6 milioane de refugiați sirieni aflați pe teritoriul său.

În șapte zile, ofensiva turcă a ucis deja 70 de civili sirieni și 135 de combatanți ai FDS, potrivit OSDO. În confruntări și-au pierdut viața de asemenea 120 de combatanți pro-turci, potrivit sursei citate, și cinci soldați turci, potrivit Ankarei.

20 de civili au murit în tiruri de rachete lansate din Siria spre localitățile turcești.

Ofensiva a provocat exodul a circa 160.000 de persoane, potrivit ONU.

Avertismentul Rusiei

Rusia nu va permite confruntări între armata turcă și cea siriană, a precizat marți trimisul special rus, citat de AFP.

"Mă gândesc că nu doar că astfel de confruntări (turco-siriene) nu sunt în interesul nimănui dar că ele ar fi inacceptabile. De aceea, bineînțeles, nu vom lăsa se întâmple asta", a declarat Alexandr Lavrentiev, citat de agenția rusă TASS, din Abou Dhabi, unde președintele rus Vladimir Putin efectuează o vizită.