​Departamentele americane de Stat și pentru Energie, au început weekendul trecut, fără să anunțe public, să analizeze cum pot fi luate înapoi cele 50 de bombe nucleare pe care SUA le țin de multă vreme, sub controlul propriei armate, la baza aeriană turcă Incirlik, aflată la aproximativ 100 km. de granița cu Siria, au declarat doi oficiali americani pentru New York Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acum, practic, acele bombe nucleare B-61 sunt ostaticele lui Erdogan, a spus un înalt oficial.

A le lua de la Incirlik ar însemna ruperea de facto a alianței turco-americane. Dar, pe de altă parte, a le ține în continuare acolo ar însemna perpetuarea unei vulnerabilități nucleare ce trebuia eliminată cu ani în urmă.

”Cred că este o premieră: o țară în care sunt amplasate arme nucleare ale SUA trage, la propriu, cu tunurile în forțe militare ale SUA”, a spus Jeffrey Lewis de la Centrul James Martin de Studii pentru Neproliferare. Pentagonul a confirmat vineri că forțele americane din Siria s-au aflat sub focul artileriei turce.

De partea cealaltă, Erdogan are ambiții nucleare proprii, el declarând luna trecută cu ”nu poate accepta” regulile ce interzic Turciei să aibă arme nucleare proprii.

Nu există nicio țară dezvoltată din lume care să nu aibă”, a spus Erdogan. (lucru neadevărat, cele mai multe astfel de națiuni nu dețin arme nucleare)

Turcia a lansat miercuri seară o ofensivă militară în nordul Siriei împotriva kurzilor. Atacul vine în contextul în care Donald Trump a anunțat retragerea trupelor americane din zonă, fapt care a fost catalogat de opinia publică internațională drept o trădare a aliaților care au luptat alături de SUA împotriva ISIS.

Cei circa 1.000 de soldați americani amplasați în nordul Siriei au primit ordinul de a părăsi țara, a declarat luni pentru AFP un oficial american care a preferat să-și păstreze anonimatul.