Prim ministrul canadian Justin Trudeau, care pare să fie pe cale să piardă majoritatea parlamentară după alegerile din 21 octombrie, a spus luni că are nevoie de un guvern puternic pentru a-l înfrunta pe președintele Donald Trump, scrie Reuters.

Tusk, Trudeau si JunckerFoto: Captura YouTube

Comentariile lui Trudeau au fost neobișnuit de categorice, mai ales din moment ce cei doi lideri par să-și fi rezolvat problemele, de când Trump l-a acuzat pe canadian, anul trecut, de faptul că este slab și necinstit.

Sondajele de opinie plasează Liberalii lui Trudeau la egalitate cu Conservatorii lui Andrew Scheer, sugerând că partidul de la guvernare va pierde majoritatea în Camera Comunelor.

În campania sa din timpul sărbătorii de Ziua Recunoștinței din Canada, Trudeau a menționat că Liberalii au contribuit la ducerea la bun sfărșit a negocierii unui nou acord comercial între SUA, Mexic și Canada, anul trecut. Discuțiile erau dificile în acel moment, iar Trudeau susține că Scheer ar fi capitulat în fața Statelor Unite.

"Trebuie să continuăm să avem un guvern puternic cu un obiectiv clar legat de apărarea canadienilor, de înfruntarea lui Donald Trump și a forțelor populismului și a haosului din lume, a spus Trudeau reporterilor", în Windsor, Ontario.

Un sondaj Nanos publicat luni arată că liberalii ar avea parte de 32.3% din susținere, iar conservatorii de 32.1%. Noii democrați cu înclinații de stânga, alegerea evidentă a minorității liberare din guvern, se aflau la 19.2%. Singh dorește un buget mai mare pentru programe sociale și taxe crescute pentru cei înstăriți.

Scheer a cerut canadienilor să îi ofere lui majoritatea, spunând că alternativa este o coaliție care ar genera un deficit masiv de buget.

Canada a avut o singură coaliție formală, în 1917, în timpul Primului Război Mondial. Noii democrați au încheiat acorduri pentru a menține liberalii din guvern la putere.

Conservatorii și-au dezvăluit platforma săptămâna trecută, punând accent pe zecile de miliarde de dolari pe care vor să le reducă din bugetul de cheltuieli.