Președintele Donald Trump a autorizat luni sancțiuni împotriva oficialilor turci, va opri negocierile cu Turcia cu privire la o tranzacție comercială de 100 de miliarde de dolari și va crește tarifele la oțelul turc la 50%, potrivit Reuters.

Donald TrumpFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Lideri republicani din cadrul Comisiei pentru afaceri externe a SUA au declarat luni că sancțiunile economice ale președintelui Donald Trump împotriva Turciei nu merg destul de departe. "Apreciem sancțiunile planificate ale Administrației, dar nu se merge suficient de departe pentru a pedepsi Turcia pentru infracțiunile sale grave din Siria", a declarat republicanul Mike McCaul, potrivit Reuters.

Miniştrii Energiei, Apărării şi de Interne sunt vizaţi de măsurile americane, potrivit unui comunicat al Trezoreriei SUA. Bunurile lor potenţiale în Statele Unite sunt îngheţate şi tranzacţiile internaţionale în dolari sunt blocate. Ministerele Apărării şi Energiei sunt de asemenea vizate ca instituţii.

Într-o declarație în care a promis să distrugă rapid economia turcească dacă continuă în Siria „această cale periculoasă și distructivă”, Trump a mai spus că trupele americane care ies din Siria se vor reface și vor rămâne în regiune pentru a monitoriza situația.

Ofensiva turcă împotriva unei miliții kurde, survenită după anunțul retragerii militarilor americani din sector, a provocat o mare îngrijorare legată de posibila resurgență a grupării Stat Islamic, în special prin fuga unor membri ai grupării care erau prizonieri ai kurzilor.

Duminică, Trump declarase că ascultă de îndemnul Congresului, în care republicanii și democrații pun presiune pentru impunerea de sancțiuni Turciei.

„Trezoreria este gata să aplice aceste sancţiuni, poate fi solicitată o legislație suplimentară. Există un consens larg în acest sens. Turcia a cerut să nu se pună în practică acest lucru. Rămâneţi la curent!”, a adăugat acesta.

Un oficial american, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat pentru Reuters că sancțiunile „au fost elaborate la toate nivelurile guvernului pentru a fi aplicate”.