Donald Trump a emis luni ipoteza potrivit căreia kurzii ar elibera voluntar "câțiva" prizonieri din gruparea Stat Islamic pentru a forța Statele Unite să se implice într-un teatru de război din care Washingtonul încearcă acum să se retragă, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Flickr/ Gage Skidmore

"Kurzii ar putea să elibereze câțiva pentru a ne forța să ne implicăm", a scris pe Twitter președintele american. Trump a asigurat însă că acești jihadiști ar putea fi "ușor de recapturat dă către Turcia sau țările europene de unde mulți sunt originari." "Dar trebuie să acționeze repede", a adăugat el.

"Nu ne vom angaja într-un alt război între oameni care se bat de 200 de ani", a argumentat Donald Trump. „Vin mari sancțiuni asupra Turciei” a scris el, înainte de a adăuga: "Oamenii chiar cred că ar trebui să intrăm în război împotriva Turciei care este membru NATO? Războaiele fără sfârșit se vor opri!"

Autoritățile kurde au anunțat duminică fuga a aproape 800 de persoane apropiate jihadiștilor străini dintr-o tabără situată în proximitatea luptelor.

Ofensiva turcă împotriva unei miliții kurde, survenită după anunțul retragerii militarilor americani din sector, a provocat o mare îngrijorare legată de posibila resurgență a grupării Stat Islamic, în special prin fuga unor membri ai grupării care erau prizonieri ai kurzilor.

Potrivit lui Donald Trump, "Europa a avut ocazia să-și recupereze prizonierii ISIS dar nu au vrut și costul. +Lăsați Statele Unite să plătească+, spun ei."