Președintele Xi Jinping a avertizat partizanii "separatismului" din China că vor fi "tăiați în bucăți", în contextul militantismului în continuare activ pentru independența Tibetului și al manifestațiilor din Hong Kong, scrie AFP.

Presedintele chinez Xi JinpingFoto: Wikipedia

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei vizite din acest week-end în Nepalul vecin și au fost preluate duminică de ministerul chinez al Afacerilor externe, într-un comunicat.

"Oricine se angajează pe calea separatismului în orice parte a Chinei va fi redus la starea de pulbere și va fi tăiat în bucăți", a declarat Xi Jinping.

"Orice forță externă care susține sciziunea în China (...) se legănă în iluzii", a subliniat el, într-o întâlnire cu premierul nepalez K.P. Sharma Oli.

Oficialul nepalez a declarat și el că țara sa, vecină cu Tibetul, "nu va permite niciunei forțe să folosească teritoriul nepalez pentru a efectua activități separatiste anti-chineze", potrivit comunicatului diplomației chineze.

Circa 20.000 de tibetani trăiesc în Nepal.

Dacă Xi Jinping nu a menționat nicio regiune, comentariile sale vin în momentul în care manifestanții, uneori violenți, au continuat duminică protestele în Hong Kong.

Această regiune de circa 1.100 km pătrați, situată în sudul teritoriului chinez, este o fostă colonie britanică care a revenit sub autoritatea Chinei în 1997. Teritoriul se bucură de o largă autonomie, de libertate de expresie și de un sistem judiciar independent.

Dar Hong Kong-ul este perturbat din iunie de manifestații care cer mai multă autonomie în fața ascensiunii Beijingului.

China a acuzat țări externe, în special Statele Unite, că pun paie pe foc prin declarațiile de încurajare a manifestanților.

Beijingul a amenințat spectrul unei intervenții armate pentru a restabili ordinea. O astfel de opțiune pare însă puțin probabilă, deoarece ar afecta statutul de centru financiar internațional al Hong Kong-ului.