Organizația Internațională pentru Migrație (IOM) a lansat un apel pentru 10 milioane de dolari cu scopul de a asista Bahamas, în timp ce țara continuă să își revină de pe urma dezastrului provocat de Uraganul Dorian, cu o lună în urmă, scrie UN News.

Dorian in BahamasFoto: Captura YouTube

Fondurile vor susține operațiunile IOM legate de coordonarea și managementul campusurilor, furnizarea de adăpost și produse non-alimentare și de evacuări în caz de urgență, până în aprilie 2020.

"Uraganul Dorian a cauzat dezastre extinse pe insulele Abaco, de la Marsh Harbour până în Nord și Grand Bahama; de la Pelican Point la est de McLean’s Town; lăsând în urmă infrastructură distrusă, înfundată cu dărâmături de la casele distruse, bunuri domestice, vehicule și resturi naturale, precum copaci scoți din rădăcini de furtună", a declarat ofițerul IOM Nazif Aliu.

Uraganul Dorian a lovit Bahamas pe 1 septembrie. Pe lângă distrugeri, furtuna de categoria 5 a cauzat 61 de decese, în timp ce peste 600 de oameni sunt încă dați dispăruți. IOM a deschis două birouri în Bahamas - unul în capitală, Nassau, iar altul pe insula Abaco. Planul include și un al treilea sediu, în Grand Bahama.

Organizația susține deja țara prin granturi de la Statele Unite și prin Fondul Central pentru Ajutor de Urgență al ONU, adică aproape 2 milioane de dolari din suma totală solicitată. Autoritățile din Bahamas au cerut formal celor de IOM să le ajute în relocarea cetățenilor refugiați în SUA, în urma evacuării lor din timpul furtunii.