Administrația Donald Trump urmează să impună sancțiuni economice Ankarăi, posibil încă din această săptămână, pentru incursiunea sa în nordul Siriei, una dintre puținele pârghii pe care Statele Unite le are încă asupra Turciei, care are statut de stat aliat NATO, scrie Mediafax, citând Reuters.

bombardamente SiriaFoto: Captura New York Times

Utilizarea armatei americane pentru a opri ofensiva Turciei asupra miliţiilor kurde aliate SUA nu a fost niciodată o opțiune, au declarat oficiali din Ministerul Apărării, iar Trump a cerut duminică Pentagonului să înceapă o retragere „deliberată” a tuturor trupelor americane din nordul Siriei. După ce secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat, vineri, că Trump a autorizat noi sancțiuni „foarte puternice” care vizează Turcia, administrația părea gata să înceapă să pună în practică amenințarea lui Trump de a distruge economia Turciei.

Duminică, Trump a declarat că ascultă de îndemnul Congresului, în care republicanii și democrații pun presiune pentru impunerea de sancțiuni Turciei.

„Tratând cu Lindsey Graham și cu mulți membri ai Congresului, inclusiv democrați, despre impunerea unor sancțiuni puternice Turciei”, a declarat Trump pe Twitter, referindu-se la aliatul fidel al lui Trump și senator american care l-a criticat pe președinte săptămâna trecută.

„Trezoreria este gata să aplice aceste sancţiuni, poate fi solicitată o legislație suplimentară. Există un consens larg în acest sens. Turcia a cerut să nu se pună în practică acest lucru. Rămâneţi la curent!”, a adăugat acesta.

Un oficial american, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat pentru Reuters că sancțiunile „au fost elaborate la toate nivelurile guvernului pentru a fi aplicate”.

Armata Turciei a lansat miercuri operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o "zonă de securitate" în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.