Guvernul sirian va trimite trupele de-a lungul graniței cu Turcia pentru a ajuta miliția kurdă să se apere împotriva defensivei militare a Ankarei, în nordul Siriei, scrie AlJazeera, citând declarațiile administrației semiautonome kurde.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mișcarea, anunțată duminică, reprezintă o schimbare majoră de alianță pentru trupele kurde siriene și a fost transmisă la câteva ore după ce SUA a anunțat că își retrage trupele din zonă pentru a evita să fie prinsă în mijlocul unui conflict care poate escalada foarte ușor.

Administrația kurdă a postat un mesaj pe facebook, prin care susține că a încheiat o înțelegere cu guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad, pentru a combate presiunile din partea Turciei, care au atras critici la nivel internațional.

"Pentru a preveni și a confrunta această agresiune, s-a ajuns la un acord cu guvernul sirian...pentru ca armata siriană să poată fi trimisă la granița dintre Siria și Turcia, oferind asistență Forțelor Democrate Siriene (SDF)", transmite postarea de pe rețeaua social media. Acest lucru ar permite și eliberarea altor orașe siriene ocupate de armata turcă, precum Afrin, mai scrie în declarație. Armata turcă a izgonit forțele miliției kurde din Afrin în 2018.

Duminică, agenţia de presă de stat Sana, a anunțat că armata siriană va trimite trupe în nordul ţării, în "confruntarea cu agresiunea" Turciei care desfăşoară acolo de cinci zile o ofensivă împotriva unei miliţii kurde.

Reîntoarcerea guvernului sirian în regiune - unde miliția kurdă a construit o administrație pe parcursul celor 8 ani de război prin care a trecut țara - ar putea să îi consolideze controlul președintelui asupra țării, ridicând riscul unui conflict direct între Siria și Turcia.

Turcia a refuzat să ofere imediat comentarii. Guvernul de la Ankara consideră Unitățile de Protecție Populară (YPG) grupuri teroriste.

Ultimele evenimente reflectă haosul derulat în ultima săptămână, de când președintele Trump a ordonat trupelor americane să se retragă din regiunea, lăsând cale liberă atacurilor din partea Turciei.

Decizia lui Trump a fost amplu criticată, atât pe plan intern, cât și extern, de cei care îl acuză de trădarea miliției kurde, care a luptat împreună cu trupele americane împotriva statului islamic Irak și a grupării ISIS. Mark Esper, Secretarul american al Apărării a declarat pentru CBS că în jur de 1000 de cadre militare se vor retrage din nordul Siriei din cauza pericolului. El a adăugat că Washingtonul a aflat "în ultimele 24 de ore" că Turcia intenționează, cel mai probabil, "să își extindă atacul mult mai spre sud decât era planificat inițial".

Zeina Khodr, raportând din Akcakale pentru Al Jazeera, a transmis că retragerea forțelor americane din nord a lăsat întreaga zonă "disponibilă".

"Există mai mult de un jucător în conflictul sirian, care vrea control asupra teritoriului, care este bogat în petrol și este coșul cu pâine al Siriei", a spus ea. "Pactul dintre miliția kurdă și guvernul lui Assad indică sfârșitul administrației kurde în Siria", a adăugat ea. "Este foarte puțin probabil ca guvernul sirian să îi lase să continue guvernarea asupra regiunii."

Duminică, cel puțin 9 oameni au fost uciși, printre care 5 civili, în urma atacurilor aeriene ale Turciei.