Partidul naționalist-conservator de guvernământ Lege și Justiție din Polonia (PiS) a ajuns la o victorie ușoară în alegerile parlamentare de duminică, câștigând 43.6% din voturi, potrivit exit poll-urilor de după încheierea perioadei de vot, la ora 21.00, scrie Politico. Victoria naționaliștilor, care era previzibilă, va accentua izolarea țării, în context european, în condițiile în care Polonia, alături de Ungaria, a fost sancționată de Uniunea Europeană pentru nerespectarea standardelor democratice.

Lege si Justitie PoloniaFoto: en.wkipedia.org

Partidul s-a plasat cu mult înaintea partidului de opoziție, Coalițai Civică, care a luat 27.4% din voturi. Mai jos în clasament s-a poziționat o alianță de stânga, formată din mai multe partide, cu 11.9% din voturi, Coaliția Poloneză a Partidului Popular Polonez, cu 9.6% și Confederația de dreapta, cu 6.4%.

Potrivit distribuției preliminare a celor 460 de locuri din Seim, camera inferioară a parlamentului polonez, PiS ar lua 239 de locuri, destul pentru a forma majoritate. Coaliția Civică, un grup politic de centru care include și Platforma Civică, ce a fost condusă de actualul președinte al Consiliului European Donald Tusk, ar obține 130 de locuri, Stânga - 43, Coaliția Poloneză - 34 și Confederația - 13 locuri. Minoritatea germană are un loc. Rezultatele finale ar urma să fie anunțate marți.

PiS a transformat scrutinul de duminică într-o o alegere între valorile tradiționale ale societății poloneze, strâns legate de Biserica Catolică, și valorile liberale care, susțin naționaliștii, subminează viața de familie și favorizează doar o minoritate a societății.

Opoziția și Uniunea Europeană au criticat actuala guvernare pentru atacurile la adresa independenței justiției și a presei, Polonia devenind, în același timp, mai puțin primitoare pentru minoritățile sexuale și etnice.

"Putem garanta că familiile poloneze sunt protejate, că libertatea polonezilor este protejată, la fel și Biserica Poloniei este protejată de aceste atacuri”, declara liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, la un miting electoral susținut vineri.