Profesorara univeristară Holly M Barker a publicat un articol în care critică desenul animat „Spongebob pantaloni pătrați”, afirmând că locul unde locuiește Spongebob, Bikini Bottom, se referă în realitate la zona Bikini Atoll. Bikini Atoll este un recif de corali din Insulele Marshall, Oceanul Pacific, de unde locuitorii nativi au fost obligați să părăsească zona din cauza testelor atomice demarate de Guvernul american, scrie Sky News.

SpongebobFoto: Flickr

„Spongebob și prietenii săi joacă un rol în încercarea de a normaliza colonizarea, în timp ce în realitate oamenii cu rădăcini ancestrale care trăiesc în Bikini Atoll sunt înstrăinați de țara de origine”, a scris profesoara în raport.

„Prezența lui SpongeBob în Bikini Bottom arată expulzarea violentă și rasistă a popoarelor indigene din țările lor, fapt care a permis puterilor hegemonice americane să-și extindă armata și interesele coloniale în epoca postbelică”, a mai spus Barker.

Profesoara acuză desenul american și de însușire culturală deoarece se folosește de elemente speicifice poporelor din Pacific. De exemplu, în serialul pentru copii personajele poartă adesea cămăși hawaiene sau trăiesc în case în formă de ananas.