Circa 2.000 de migranţi ilegali, din America Centrală, Africa şi Caraibe, au început sâmbătă un marş din sudul Mexicului spre Ciudad de Mexico pentru a-i cere preşedintelui Andrés Manuel Lopez Obrador să îi ajută să iasă din impasul legal în care se află, relatează AFP. Mai mulţi imigranţi ilegali au explicat că au intrat în Mexic în urmă cu câteva luni şi sunt în aşteptarea unui permis de liberă circulaţie eliberat de Institutul naţional pentru migraţie (INM).

Politia mexicanaFoto: Pixabay.com

După ce vor ajunge în capitală, migranţii, în principal haitieni, cubanezi, camerunezi, hondurieni şi salvadorieni, intenţionează să îşi continue drumul spre Tijuana (nord), la frontiera cu Statele Unite.

Este primul convoi de clandestini care traversează Mexicul după ce guvernul, sub presiunea Washingtonului, a desfăşurat în iunie 21.000 de soldaţi la frontierele ţării pentru a frâna imigraţia ilegală spre Statele Unite.

Între ianuarie şi august, fluxul de migranţi dinspre Mexic la frontiera cu SUA a fost redus cu aproximativ 60%, potrivit Agerpres.