Cel puțin 23 de oameni au murit în urma celui mai mare taifun care a lovit Japonia în ultimele decenii și a paralizat Capitala Tokyo, provocând revărsarea râurilor. Alte zeci persoane sunt date dispărute, potrivit ultimului bilanț. Mai bine de 7 milioane de oameni au fost evacuați din calea furtunii puternice.

taifunul din JaponiaFoto: China Daily

UPDATE 12.13: Bilanțul morților a ajuns la 23 de persoane, potrivit Reuters, care relatează despre intervenția masivă a armatei pentru operațiuni de salvare.

UPDATE 9.22: Bianțul victimelor ar fi ajuns la 19 morți și 100 de răniți, potrivit presei locale.

Taifunul Hagibis, care a lovit coasta de est, a provocat la ploi torențiale, alunecări de teren și inundații, vântul atingând viteza de 225km/h. Râurile au ieșit din matcă în cel puțin 14 locurile diferite, inundând zone rezidențiale.

Nu mai puțin de 27.000 de militari și echipe de intervenție au fost trimise în zonă pentru a participa la operațiunea de salvare.

Taifunul Hagibis era așteptat să se îdrepte spre mare duminică seară, după ce s-a abătut pe coasta de nord-est și pe insula nordică Hokkaido. Patru oameni au murit în prefecturile Chiba, Gunma, Kanagawa și Fukushima din jurul lui Tokio, a informat televiziunea publică NHK. Printre aceștia se număra un bărbat de 60 de ani care a fost găsit fără semne vitale într-un apartament inundat din Kawasaki, a tramsmis NHK, iar 17 persoane au fost date dispărute duminică dimineaţă.

Autoritățile au emis avize și ordine de evacuare pentru peste 6 milioane de oameni în Japonia, în timp ce furtuna a dezlănțuit cele mai puternice ploi și vânturi în ani. Aproximativ 100 de răniţi au fost raportaţi până acum, în timp ce peste 270.000 de gospodării au rămas fără curent electric, a anunţat NHK.