Din ianuarie, guvernul american a dat ordin ca 16.000 de migranți sub 18 ani, inclusiv aproape 500 de bebeluși, să aștepte cu familiile lor în Mexic audierile pentru migrarea în SUA, arată o analiză Reuters a datelor guvernului.

migranti suaFoto: Captura BBC

De-a lungul graniței SUA-Mexic, copiii și bebeluși trăiesc în orașe cu rată înaltă de criminalitate - de multe ori în adăposturi aglomerate și corturi pe străzi - săptămâni sau chiar luni până când obțin o audiere pentru azil în SUA.

Riscul violenței și bolilor este mare și este o îngrijorare mare pentru familiile cu copii mici sau cu boli cronice, potrivit interviurilor cu personalul umanitar sau cu asistenții medicali.

Copiii, al căror număr nu a fost dezvlăluit anterior, sunt printre zecile de mii de migranți deportați în Mexic sub politica administrației Trump.

Potrivit Departamentului de securitate internă al Statelor Unite, deciziile dacă o persoană este întoarsă în Mexic sunt luate de agenții de la graniță. Minorii neînsoțiți nu ar trebui să fie trimiși înapoi în Mexic, potrivit regulilor programului, dar copiii pot fi trimiși înapoi cu părinții lor.

Oficialii din administrația Trump au spus că fac tot ce este posibil pentru a descuraja familiile migrante de a face drumuri riscante către Statele Unite, adesea în mâinile traficanților de ființe umane, care, spun ei, supun copiii riscurilor.