Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat vineri o strategie naţională pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale, pe care o consideră un sector-cheie pentru ”supremaţia mondială”, relatează AFP.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Această strategie, ale cărei linii directoare sunt prezentate într-un decret publicat pe site-ul Kremlinului, trebuie ”să asigure dezvoltarea accelerată a inteligenței artificiale” până în 2030, în numele "independenţei tehnologice" şi a competitivității Rusiei.

Pentru a face asta, Guvernul de la Moscova urmează să aloce fonduri pentru cercetările în domeniu, să facă mai accesibile informaţiile şi resursele pentru utilizatori şi să îmbunătăţească sistemul de formare profesională.

Rusia speră să folosească inteligența artificială atât pentru luarea deciziilor, cât și pentru automatizarea anumitor sarcini, în sectoarele securității, sănătății, educației și ”îmbunătățirea nivelului vieții populației”.

Nu se specifică sumele avute în vedere, dar Putin a însărcinat executivul să determine bugetul, care va fi direcţionat în special către susţinerea firmelor, universităţilor şi institutelor de cercetare.

Vladimir Putin a estimat în 2017 în fața unor studenți că țara ”care va deveni liderul în domeniul inteligenței artificiale va deveni liderul lumii”.