Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat vineri că Uniunea Europeană (UE) nu va accepta "șantajul" președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a amenințat că va trimite în Europa milioane de migranți, în fața criticilor legate de ofensiva Turciei în Siria, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu vom accepta niciodată ca refugiații să fie folosiți ca o armă și pentru a ne șantaja. De aceea, consider că amenințările de ieri ale președintelui Erdogan sunt absolut deplasate", a declarat Tusk, în vizită la Nicosia.

Joi, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat că va deschide porțile spre Europa milioanelor de refugiați sirieni, ca răspuns la criticile europene față de ofensiva turcă în curs în nord-estul Siriei.

"O spun încă o dată, dacă încercați să prezentați operațiunea noastră ca o invazie, deschidem porțile și vă vom trimite circa 3,6 milioane de migranți", a declarat Erdogan, într-un discurs susținut la Ankara.

Turcia găzduiește în prezent circa 3,6 milioane de refugiați sirieni. Fluxul de migranți dinspre Turcia spre Europa a slăbit considerabil după un acord încheiat în 2016 între Ankara și UE.

"Turcia trebuie să înțeleagă că principala noastră preocupare este legată de faptul că acțiunile sale pot conduce la o nouă catastrofă umanitară, ceea ce ar fi inacceptabil", a afirmat Tusk.

"Operațiunea militară unilaterală a Turciei stârnește grave îngrijorări și trebuie să se oprească. Preocupările de securitate ale Turciei trebuie rezolvate prin mijloace politice și diplomatice, o intervenție militară nu va face decât să agraveze lucrurile", a continuat acesta.

Țările europene au criticat dur ofensiva lansată miercuri de Turcia în nord-estul Siriei, împotriva miliției kurde YPG, considerată teroristă de Ankara dar susținută de occidentali, în condițiile în care a fost vârful de lance în lupta împotriva jihadiștilor din gruparea Stat Islamic.

"Nu ați fost niciodată sinceri. Acum spun că vor bloca trei miliarde de euro (promiși Turciei în cadrul acordului din 2016). Ați respectat vreodată o promisiune pe care ne-ați făcut-o? Nu", a acuzat Erdogan. "Cu ajutorul lui Dumnezeu, continuăm drumul nostru, dar vom deschide porțile" migranților, a amenințat acesta.