Cel puțin patru oficiali de la Casa Albă și-au manifestat preocupările față de eforturile Administrației Donald Trump de a exercita presiuni asupra Ucrainei pentru anchetarea fostului vicepreședinte Joseph Biden și a fiului său, relatează publicația The Washington Post, citând surse anonime.

Donald TrumpFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Oficialii și-au manifestat preocupările în discuții cu John Eisenberg, consilier juridic în cadrul Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, atât înainte, cât mai ales după conversația telefonică a lui Trump cu liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, din data de 25 iulie, citează Mediafax.

Înainte de conversație, oficialii s-au declarat îngrijorați de demiterea ambasadorului SUA la Kiev, cât și de semnele care indicau că Trump dorea ca noua Administrație din Ucraina să furnizeze informații compromițătoare despre Biden, potențialul candidat al Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din 2020.

Preocupările au devenit și mai intense după conversația Trump-Zelenski, potrivit surselor citate. În câteva minute după convorbire, oficiali de rang înalt de la Casa Albă, inclusiv consilierul pentru Securitatea Națională, au fost informați de subordonați în legătură cu existența unor potențiale probleme privind afirmațiile făcute de președintele Trump în discuția cu omologul său ucrainean.

Nu este clar dacă Eisenberg a întreprins vreo acțiune ca urmare a semnalelor de alarmă, iar potențiala lipsă de reacție ar fi putut contribui la decizia unor oficiali de a furniza informații unui avertizor de integritate care a formulat o plângere împotriva președintelui.

Camera Reprezentanților a lansat o anchetă privind solicitările lui Trump adresate liderului Ucrainei în sensul compromiterii imaginii fostului vicepreşedinte Joseph Biden, candidat în scrutinul prezidenţial din 2020.