Financial Times: Trump e doar în parte motivul pentru care puterea Americii slăbeşte

de I.B.     HotNews.ro
Vineri, 11 octombrie 2019, 3:19 Actualitate | Internaţional


Donald Trump
Foto: Flickr/ Gage Skidmore
Să uităm pentru o clipă maniera în care Donald Trump i-a vândut pe kurzi în cursul unei admirative convorbiri nocturne cu durul Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, şi decizia lui de a retrage trupele americane, care i-a luat prin surprindere pe consilierii de la Casa Albă, respectiv, bombasticele sale mesaje de pe Twitter care au urmat. Toate astea erau pentru Trump nişte lucruri vechi. Dar să nu permitem ca zgomotul să acopere semnalul. De ani de zile, America încearcă să se retragă din Orientul Mijlociu. Dl Trump nu face decât să meargă pe urmele lui Barack Obama, potrivit Financial Times, citat de Rador.

Se obişnuia să se spună că e mai bine ca Marii Britanii să îi fii duşman decât prieten; Marea Britanie a încheiat acorduri cu inamicii săi şi şi-a trădat prietenii. S-ar putea ca şi kurzii să simtă acelaşi lucru în privinţa Statelor Unite. Cu mult timp în urmă, cam prin anul 1975, după ce Washingtonul a retras sprijinul CIA dintr-o revoltă a kurzilor irakieni, Henry Kissinger a spus: "Să-i dăm dracului pe kurzi dacă nu ştiu de glumă". Decizia dlui Trump de a abandona cel mai important aliat al Americii din Siria este nesăbuită - nu doar din cauză că deschide calea unei revigorări a militanţilor ISIS. Dar trădarea lui nu e nici măcar originală.

Diferenţa constă numai în faptul că Statele Unite îşi plătesc acum mai scump greşelile. Ale dlui Trump se prezintă sub două forme. Prima constă tocmai în felul în care le comite. Una e să-ţi iei aliaţii prin surprindere, şi alta e să-ţi pui proprii oameni pe picior greşit. Asta creează confuzie şi demoralizează. I-a dat dl Trump undă verde dlui Erdoğan să-i distrugă pe kurzii sirieni? Nimeni dintre cei care se află în serviciul dlui Trump nu ştie asta pentru că el se tot contrazice. Dl Erdoğan este cel care dovedeşte răspunsul la această întrebare.

A doua formă este natura greşelilor dlui Trump. Pe măsură ce puterea Americii la nivel mondial slăbeşte, nevoia sa de aliaţi creşte. În 1975, Statele Unite îşi puteau permite nişte războaie păguboase şi un preşedinte escroc. Richard Nixon a fost înlăturat din funcţie. Războiul din Vietnam era cu mult mai costisitor şi mai sângeros decât oricare asemenea implicări ale SUA de până atunci. Astăzi, marja de eroare e mai subţire. Dl Trump urăşte alianţele Americii. Asta le vizează atât pe cele oficiale, precum NATO, cât şi pe cele neoficiale, precum cea convenită cu kurzii sirieni.

Cu cât le trage mai vârtos pumni în ochi prietenilor Americii, cu atât e mai puţin probabil ca ei să rămână nemişcaţi. Asta îi pune pe aliaţii din Asia, legaţi militar de SUA, dar tot mai dependenţi de China în privinţa prosperităţii lor, într-o neplăcută dilemă. În Orientul Mijlociu, Forţele Siriene de Apărare , care sunt formate din luptători kurzi, au pierdut aproximativ 11000 de oameni în lupta împotriva militanţilor ISIS, care, pentru dl Trump, reprezenta o prioritate. Statele Unite au pierdut cinci soldaţi. Data viitoare când Washingtonul va avea nevoie de kurzi, ei vor cere ca SUA să-şi pună mai mult pielea în joc.

Şi totuşi, dl Trump nu e singurul care comite greşeli. Dacă asculţi mârâitul democraţilor, ai crede că el i-a băgat pe kurzi în sclavie. În principal, diferenţa dintre dl Obama şi dl Trump în privinţa războaielor din străinătate e o chestie de stil. De fapt, dl Trump reprezintă o continuitate.

Indignarea republicanilor este şi mai mioapă. Cei mai fideli apărători ai dlui Trump, printre care se numără Mitch McConnell, liderul majorităţii din Senat, şi Lindsey Graham senatorul din Carolina de Sud, au calificat retragerea sa drept catastrofală pentru puterea Americii. E o greşeală, întrucât trădarea kurzilor datează de multă vreme. Furia republicanilor arată şi mai prost decât tăcerea lor în privinţa Ucrainei. Ca democraţie aflată la graniţa cu Rusia, supravieţuirea Ucrainei este, strategic, mai importantă pentru SUA decât kurzii.

Desigur, diferenţa constă în faptul că dl Trump riscă demiterea din cauza cazului "Ukrainegate". A guverna înseamnă a alege. Puşi să aleagă între a sprijini un prieten al SUA din ograda Rusiei şi a-l sprijini pe dl Trump, aproape toţi republicanii au optat pentru cea de-a doua soluţie. Furia lor legată de kurzi trădează mustrări de conştiinţă. Ea survine ca o compensaţie suplimentară a faptului că Ucraina a fost lăsată de izbelişte.

Pentru prietenii Americii, toate astea sunt nişte veşti proaste. Mai mult ca sigur, dl Trump are un obiectiv irezistibil: mesajele sale de pe Twitter, exprimându-i "marea şi nepreţuita înţelepciune", ar trebui să-i ajungă epitaf. Pentru aliaţii Americii, lecţia este mai de durată. Statele Unite nu mai sunt stânca de pe vremuri, iar dl Trump este doar o parte a motivului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2695 vizualizari

 • -7 (17 voturi)    
  Întrebare întrebătoare... (Vineri, 11 octombrie 2019, 5:30)

  Amerlocu [utilizator]

  Poate cineva să mă lămurească ce interese mai au SUA în Orientul Mijlociu în general și în Siria în particular?

  De mai bine de 2 ani SUA sunt independente energetic. Revoluția gazelor și petrolului de șist a produs o abundență energetică cum nu s-a mai văzut de vreo 60 de ani. Rezervele actuale sunt pe decenii. Pe vrema lui Bush și a lui Obama într-adevăr era important ca treburile în Orient să fie ținute în frâu. O creștere masivă a prețului petrolului putea duce economia SUA la colaps. Dar azi?! SUA nu mai depinde de ei.

  UE depinde însă în proporție de vreo 70% de hidrocarburile din Orientul Mijlociu și Nordul Africii. Deci cred că a venit momemtul ce Europa să-și trimită trupele acolo și după aia să ne explice pe un ton savant că viețile a # militari europeni sunt un preț OK pentru că kurzii au pierdut deja 11000...
  • -2 (6 voturi)    
   Amerlocule (Vineri, 11 octombrie 2019, 8:04)

   minup [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   esti un tip inteligent. Citesc cu interes sporit tot ce scrii.
   • +1 (1 vot)    
    Mulțumesc (Vineri, 11 octombrie 2019, 13:48)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui minup

    .
  • +5 (7 voturi)    
   UE nu depinde de petrolul din Golf (Vineri, 11 octombrie 2019, 12:52)

   kanes [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   Importa gaze din Rusia. Insa zona Golfului e de importanta strategica, cine o controleaza tine in maini economia mondiala. Asta nu intelege Trump.
   • -5 (9 voturi)    
    Vrabia mălai visează (Vineri, 11 octombrie 2019, 13:57)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui kanes

    Dacă se întâmplă ceva în Golf și se oprește fluxul de petrol și gaze lichefiate spre Europa speranța ta de viață se reduce la câteva luni. Punct.

    Rusia nu are capacitatea fizică de a acoperi necesarul UE, iar dacă rămâne unicul furnizor atunci vei plăti litrul de benzină cât plătesți litrul de șampanie de colecție. Sper că vă meargă mașinile și mai ales camioanele cu eoliene și panorui solare:) Că atunci când marile companii americane se străduiau să vă ofere independență energetică exploatând petrolul și gazele de șist ați făcut crize de isterie...
    • +3 (3 voturi)    
     Spui prostii (Vineri, 11 octombrie 2019, 23:16)

     kanes [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     Rusia e in primii 3 producatori mondiali de gaze si petrol si tu spui ca n-are capacitatea sa acopere necesarul Europei. SUA nu incearca sa ne ofere independenta energetica, incearca sa ne stoarca de bani cu gazele lor scumpe.
 • -7 (15 voturi)    
  Jurnalism independent (Vineri, 11 octombrie 2019, 6:04)

  Setalcott [utilizator]

  Diferenta e ca Obama scadea intentionat puterea Americii, si era ridicat in slavi pentru asta. Daca Trump, fara sa vrea, reuseste ce a incercat Obama, e diavolul in persoana.

  https://www.youtube.com/watch?v=rvb4IppBcJQ
 • -6 (14 voturi)    
  America e slabita !!!gogosi... (Vineri, 11 octombrie 2019, 6:11)

  pakla [utilizator]

  Ia vezi dollarul ? Cum e ? Si nu mai vorbesti dupa aia !
  Americanii a fost nici odata mai bine pentru ei ... Trump va fi ales cu 100% de toti Americanii ( adica nu imigrantii).
  • +5 (13 voturi)    
   Gandeste in felul asta (Vineri, 11 octombrie 2019, 7:51)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui pakla

   America este formata in proportie de 90% din imigranti. Cu ce difera imigranti actuali de cei de ieri ? Trump este dintr-o familie de imigranti. La nivel mondial au ajuns in funtii poze frumoase si papusi care nu au o viziune clara asupra viitorului. In contextul modern nu te poti intoarce cu 60-100 de ani in urma. Asa cum si-ar dori gasca de poze frumoase si papusi. Odata ce a scapat porumbelul ......sa dus, inapoi nu il mai poti aduce!
   • -8 (12 voturi)    
    In primul rand e vorba de ,,SUA" (Vineri, 11 octombrie 2019, 10:42)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    si nu de ,,America".
    Termenul de ,,America" reprezinta 2 Continente Intregi. Si provine de la italianul Amerigo Veispucci care nu a pus piciorul in toata viata lui in Continetul America de Nord. (Nici nu mai vorbim de teritoriul actual al SUA).
    • +8 (10 voturi)    
     Esti prost (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:20)

     Gaspar [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

     Fraiere in Romania si in lume in general ..asa de multi ani cand zici America nimeni nu se gandeste la Peru sau Mexic..nici Canada...Doar SUA...Cretinismul semidoct de care dai dovada nu arata decat prostia crasa din tine...
     • -5 (7 voturi)    
      Esti prost tu ! (Vineri, 11 octombrie 2019, 12:52)

      Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Gaspar

      Termenul de ,,America" inseamna in primul rand ,,America de Sud" !!!!!!!!, unde a fost facute 2 calatorii ale carturarului Amerigo Veispucci.
      Acesta a facut masuratori astrale (de care nu erau in stare capitanii obisnuti de vase- Capitanul Columb era de-a dreptul un ,,savant" printre alti capitani de vas din acea perioada cu mintea numai dupa cautat aur) si a determinat (cat de cat) Pozitia Geografica a Coastei Venezuelei, Guianei si a Braziliei si a concluzionat ca este un Continet Nou si Necunoscut si care absolut sigur nu face parte din Asia / Indii etc.
      Deci ,,America"" inseamna in primul rand ,,America de Sud".
      Dupa care alti carturari au concluzionat ca si Coasta Floridei si Mexicul fac parte tot dintr-un alt Continent si i-au spus ,,America de Nord".
      Iar fosta (prima) ,,America" adevenit ,,America de Sud".
    • +5 (7 voturi)    
     America, USA, SUA.... (Vineri, 11 octombrie 2019, 13:55)

     ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

     Indiferent.....Timpul nu se intoarce pentru nimeni ! Se pot ridica garduri, se poate face un Brexit. De ce nu, se poate ridica un nou templu? Ce rezolva ? Lumea are alte probleme si se va confrunta cu alte probleme. Uraganul nu o sa te intrebe pe unde sa treca ...si in nici un caz nu il poti ataca cu arme atomice, Trump se gandea la asa ceva ....Algoritmi nu te vor intreba daca vrei sa le cedezi locul de munca.....
     Lumea are alte probleme decat cele pe care le creaza artificial uni.
     • -3 (5 voturi)    
      Corect ! (Vineri, 11 octombrie 2019, 15:09)

      Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

      Lumea are Probleme, si ditamai Mexicul (105 milioane de oameni ) are Probleme ca Permite Migrantilor sa ajunga la Granita SUA. Si de aceea trebuie facut un Gard de Protectie a Fontierelor.

      Apropos, stii cat are Mexicul Bugetul Militar anual ?
      Exact cam 1 % din Bugetul MIlitar al SUA !!!!.
      In loc de vreo 650 miliarde $ vreo 6,5 miliarde $-- la o tara cam o treime cat SUA ca populatie !!!.

      Adica Mexicul in 2019 practic nu exista ca Putere Militara !.
      Cand SUA a infrant Mexicul si a cucerit Texasul si California in 1840 Mexicul avea un Buget Miltar probabil de cam 2-3 ori mai mic decat SUA .
      Astfel putem sa vedem in hal a ajuns Mexicul in 180 de ani de la Razboiul SUA-- Mexic !!!!!!!
   • -8 (10 voturi)    
    Imigranti adica 85% albi, europeni, protestanti (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:20)

    xolv [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    care treceau prin filtrul de pe Ellis Island. Nu Toata America de Sud, Africa si Orientul mijlociu.
    • +6 (8 voturi)    
     America e multiculturala si multirasiala (Vineri, 11 octombrie 2019, 12:48)

     kanes [utilizator] i-a raspuns lui xolv

     cauta alta patrie pentru idealurile tale fasciste de suprematie alba.
 • +6 (8 voturi)    
  republicanii miopi (Vineri, 11 octombrie 2019, 12:54)

  kanes [utilizator]

  "Puşi să aleagă între a sprijini un prieten al SUA din ograda Rusiei şi a-l sprijini pe dl Trump, aproape toţi republicanii au optat pentru cea de-a doua soluţie. "

  Au ales de fapt o marioneta a Rusiei.
  • -6 (8 voturi)    
   Pune-ți ochelari! (Vineri, 11 octombrie 2019, 14:06)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui kanes

   „Marioaneta Rusiei” a impus cele mai brutale sancțiuni economice asupra Rusiei, de la Reagan încoace, începând din vara lui 2017.

   Camera de comerț germană a cerut guvernuljui de la Berlin „să se răzbiune pe Trump” care i-a tras-o maicii Rusii în ouă.

   Unul din cei doi senatori (din 100!) ce au votat împotriva sancțiunilor impuse Rusiei e tocmai „progresistul” Bernie Sanders care a răgușit lătrând că Rusia l-a făcut președinte pe Trump. De atunci „patriotul” Bernie e singurul senator ce a votat constant împotriva oricăror sancțiuni împotriva Ruaiei - au mai fost 3 valuri... În tinerețe lui Bernie și-a făciut călătoria de nuntă în URSS pe socoteala guvernului sovietic. A lăudat Cuba, l-a lăudat pe Ceaușeascu și mai nou a lăudat Venezuela
   • +3 (3 voturi)    
    Sluga Rusiei (Vineri, 11 octombrie 2019, 23:22)

    kanes [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    A santajat Ucraina, o tara invadata de Rusia si aflata intr-o situatie disperata, cu ajutorul militar pe care l-a conditionat de anchetarea unui adversar politic.

    A refuzat luni de zile sa impuna sanctiunile impotriva Rusiei votate de Congres.

    A negat implicarea Rusiei in alegerile americane, demonizand in schimb serviciile americane de informatii.

    L-a laudat pe Putin pentru caracterul lui puternic.

    I-a spus Theresey May ca el nu crede ca Rusia e implicata in scandalul otravirii fostului spion rus la Londra.

    A lasat Siria prada Rusiei.

    A tradata kurzii si i-a dat mana libera lui Erdogan, alta sluga a Rusiei.

    Sfat: lasa propaganda prietene !
 • +1 (9 voturi)    
  Hm (Vineri, 11 octombrie 2019, 16:04)

  RaduMischie [utilizator]

  Deci, a fost un presedinte (Obama) care nu a inteles cum opereaza lumea musulmana si, dand drumul la Primavara Araba in speranta ca musulmanii vor imbratisa democratia, a descatusat o gramada de focare (Egipt - potolit repede de armata, Libia si Siria), care au insemnat scaderea prestigiului Americii (adica a SUA, ca sa fiu pe intelesul unui sferto-doct de mai sus), avantul ISIS, o gramada de refugiati veniti in Europa, o gramada de refugiati in Turcia, folositi ca metoda de santaj pentru UE de catre Erdogan. Plus posibilitatea Rusiei de a se re-afirma militar si a de recapata influenta in Orientul Mijlociu. Plus ridicarea Iranului, care oricum face si desface cum vrea in Irak.
  Iar acum avem un presedinte om de afaceri discutabil, imprevizibil, si care gandeste totul ca un business, nu ca geo-politica. Imprevizibil. Si vrea sa faca America Great Again. Dar nu intelege ca asta nu se poate doar la ei acasa, ci America trebuie sa fie in continuare jandarm mondial.
  Ah, ce dor imi e de Bush jr. Cum era el imbecil, dar nu sufla nimeni in fata Americii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by