Jurnalista rusă Iulia Iuzik, arestată săptămâna trecută în Iran pentru presupuse legături cu serviciile de informaţii israeliene, a fost eliberată şi a revenit în noaptea de miercuri spre joi la Moscova, informează Agerpres citând AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„În urma eforturilor Ministerului de Externe (rus) şi a Ambasadei Rusiei din Teheran, partea iraniană a luat decizia de-a o elibera pe cetăţeana rusă Iulia Iuzik”, a indicat misiunea diplomatică rusă în Iran pe contul său de Twitter.

Potrivit aceleiaşi surse, jurnalista de 38 de ani „se simte bine şi este teafără”.

Ea a revenit cu un zbor de noapte al Aeroflot la Moscova. În cursul dimineţii, jurnalista sosise în capitala rusă, potrivit paginii de Facebook al lui Boris Voiţehovski, pe care presa rusă îl prezintă ca fiind fostul ei soţ.

Moscova l-a convocat la 4 octombrie pe ambasadorul iranian în Rusia pentru a cere explicaţii privind reţinerea cu două zile înainte a Iuliei Iuzik. Reprezentantul Teheranului a afirmat atunci, potrivit Ministerului de Externe rus, că aceasta va fi rapid eliberată.

Ambasada rusă la Teheran a indicat că jurnalista era „acuzată că lucrează pentru serviciile de securitate israeliene” (Mossad).

Jurnalista fusese arestată la puţin timp după sosirea la Teheran în data de 2 octombrie. Dacă iniţial autorităţile iraniene au invocat presupuse legături ale acesteia cu Mossadul, ulterior au spus că ea a fost încarcerată pentru că a încălcat regimul reglementării vizelor.

Iulia Iuzik a lucrat pentru numeroase publicaţii din Rusia, între care versiunea rusă a revistei americane Newsweek. Ea este autoarea unei cărţi despre tragedia luării de ostatici la Beslan în 2014, precum şi a volumului „Miresele lui Allah” despre atacatoarele sinucigaşe din Cecenia, scrie Agerpres.

În 2016, Iuzik a candidat pentru un post de deputat în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) din partea partidului de opoziţie Parnas, ca lider al grupului regional pentru Caucazul de Nord, cu sprijinul „Open Russia” al lui Mihail Hodorkovski.

Într-un material de presă apărut în ziua arestării Iuliei Iuzik, publicaţia rusă Vzgliad, apropiată Kremlinului, titra „Teheranul are întrebări faţă de oamenii lui Hodorkovski”.

Fostul şef al serviciului israelian de informaţii „Nativ”, Yakov Kedmi, şi-a exprimat îndoiala că jurnalista ar fi spionat pentru statul israelian. El a explicat pentru Vzgliad că un adevărat agent Mossad nu merge la Teheran cu însemne în paşaport despre trecerea sa prin Israel, aşa cum a făcut Iulia Iuzik.

Mossadului i-ar fi fost mai convenabil să recruteze persoane - „care să treacă neobservate” - chiar din Iran, de exemplu militante din „Mişcarea femeilor din Iran”.

„Cred că grupul operativ al Mossadului, care a sustras anul trecut arhiva cu programul nuclear al Iranului, nu s-a deplasat la Teheran cu paşapoarte israeliene. Băieţii au intrat şi au părăsit Iranul complet cu alte acte de identitate”, a spus el, adăugând că în rândurile serviciilor de securitate iraniene există o atitudine bolnăvicioasă faţă de Israel.