La scurt timp după căderea guvernului României, presa germană consemnează evenimentul politic al țării membre UE. „Printr-o moțiune de cenzură, opoziția din România a răsturnat guvernul. Acuzațiile la adresa premierului Dăncilă au fost incompetența, lipsa de investiții și utilizarea slabă a fondurilor disponibile de la UE”, scrie Spiegel online. Publicația germană menționează faptul că 238 de parlamentari au votat pentru moțiunea de cenzură, din partea a șase partide de opoziție.

Viorica DancilaFoto: Guvernul Romaniei

„Responsabil de moțiune a fost Partidul Național Liberal (PNL), apropiat președintelui Klaus Iohannis”, mai precizează Spiegel.de. „Pană când noul guvern va intra în funcție, Dăncilă va continua provizoriu guvernarea, cu prerogative limitate. Printre altele, nu va mai putea să emită ordonanțe de urgență”.

„La Bruxelles, este nevoie urgentă de o nouă propunere din partea Guvernului României pentru numirea unui comisar european. În ce măsură Dăncilă va mai putea decide acest lucru, este incert, pentru moment”.

Publicația Focus.de consemnează și faptul că „inițial rămâne deschisă opțiunea dacă vor fi noi alegeri sau dacă opoziția, împreună cu parlamentarii renegați ai partidului PSD al lui Dăncilă, susțin un nou guvern”. „Deputaților români li se atribuie o lipsă fundamentală de interes pentru noile alegeri, deoarece investesc mulți bani în campania electorală”, este de părere publicația citată.

Și Focus apreciază că „la Bruxelles este nevoie urgentă de o nouă propunere din partea Guvernului României, pentru numirea unui comisar european”. „Cel mai recent, Rovana Plumb, propusă de Dăncilă, a fost respinsă de Comitetul pentru afaceri juridice al Parlamentului European, pentru practicile discutabile de finanțare a campaniilor.”

Și pagina online a primei televiziuni germane, ARD, consemnează evenimentul politic din România. Știrea apare și în Frankfurter Allgemeine Zeitung online, fără vreun comentariu suplimentar față de comunicatul de presă transmis de agenția de presă dpa, presei germane.

Zeit online menționează însă faptul că „de anul trecut, în România au loc repetate demonstrații împotriva guvernului.Țara figurează printre cele mai corupte din UE și este criticată de Bruxelles în mod repetat”.