Copil unic, a renunțat la studii, locuia încă cu mama sa și își petrecea cea mai mare parte a timpului în fața computerului: autorul atentatului antisemit din Halle pare, din primele elemente, un solitar ultra-radicalizat, scrie AFP.

Atacul din HalleFoto: Captura YouTube

"Era tot timpul online", a declarat joi tatăl său, pentru cotidianul Bild, precizând că avea puțini prieteni și petrecea ore îndelungate în fața computerului.

Născut la Eisleben, în Sachsen-Anhalt, la circa 40 de km de locul atacului, cel pe care presa germană îl identifică drept Stephan Balliet trăia în continuare, la 27 de ani, cu mama sa, după divorțul părinților, când avea 14 ani.

După ce a obținut bacalaureatul, tânărul a început studii universitare în chimie, pe care însă le-a abandonat, după o operație la stomac.

Potrivit unui vecin interogat de Bild, lucra drept tehnician radio.

Tatăl său, care îl vizita regulat, îl descrie drept un om solidar și retras: "Nu avea pace nici cu el însuși nici cu lumea, dădea tot timpul vina pe ceilalți".

"Loser incompetent"

"Ne certam iar și iar, părerea mea nu mai conta. Nu mai ajungeam la el", a explicat el.

Ca și australianul care a atacat în martie două moschei în Noua Zeelandă (51 de morți), Stephan Balliet a transmis în direct atacul său. Înregistrarea video de 35 de minute, își exprimă ura față de evrei, migranți și feminiști.

Îmbrăcat cu o vestă militară și cu o cască pe cap, nu reușește să intre în sinagogă. Frustrat, ucide două persoane la întâmplare: un trecător în apropiere de sinagogă, pe care îl numește „porc”, și un zugrav, în apropiere de un restaurant turcesc.

În înregistrare, tânărul, cu capul ras, se insultă pe sine însuși văzând că planul nu i-a reușit: se numește "loser incompetent" înainte de a adăuga: "Sunt aici și după mor, loser ce sunt."

'Manifest'

Stephan Balliet pare să se fi radicalizat în special online. În această înregistrare, își exprimă ura față de evrei, afirmând că "Holocaustul nu a existat" sau că "rădăcina tuturor problemelor sunt evreii".

Nu era cunoscut autorităților ca fiind un extremist de dreapta, potrivit presei germane.

Oficial, nu deținea arme. În această înregistrare, tânărul afirmă că și-a fabricat singur armele, dar, când condițiile în care pușca sa artizanală funcționează prost, își cere scuze în mai multe rânduri față de abonați.

Filmul a fost urmărit în direct doar de cinci persoane, pe platforma Twitch.

Urmând exemplul norvegianului Anders Behring Breivik, extremistul de dreapta care a ucis 77 de persoane în atentatul din 2011, Stephan Balliet a publicat și el online un "manifest" de zece pagini în care își exprimă ura față de evrei.