Grupul pro-Brexit Leave.EU a folosit pentru cancelarul german termenul injurios "Kraut" într-un tweet, provocând furia parlamentarilor britanici de toate culorile politice potrivit Le Figaro, citat de Rador.

Angela MerkelFoto: Captura presidency.ro

Negocierile Brexit dintre Londra și europeni păreau pe punctul de a se întrerupe marți, 8 octombrie, cu aproape o lună înainte de data programată. După o convorbire telefonică aprinsă între premierul britanic Boris Johnson și cancelarul german Angela Merkel, o sursă de pe Downing Street a apreciat că un acord este "practic imposibil".

La puţin timp după această conversaţie, grupul pro-Brexit Leave.EU a distribuit un tweet în care denunța poziția cancelarului german în problema Irlandei de Nord. Angela Merkel l-a avertizat pe șeful guvernului conservator britanic că un acord este "extrem de puțin probabil" în lipsa unor noi propuneri din partea Londrei care să prevadă menţinerea Irlandei de Nord britanice în Uniunea Vamală europeană. Ceea ce Marea Britanie refuză categoric, planul său prevăzând doar o aliniere de reglementare, dar nu vamală, cu Republica Irlanda vecină, membră a UE.

Grupul Leave.EU a condamnat pe Twitter această condiție emisă de cancelarul german. O postare care vine cu fotografia Angelei Merkel cu titlul: "Nu am câștigat două războaie mondiale pentru a fi amenințați de un Kraut". Cuvântul german "Kraut", care se traduce prin "varză", este un termen injurios folosit în Marea Britanie pentru a califica un german.

Acest tweet considerat "xenofob" a fost criticat pe larg în rândul parlamentarilor britanici. Ministrul pentru Brexit, Michael Gove, a condamnat "orice limbaj rasist și umilitor la adresa Germaniei". "Profit de această ocazie pentru a mă disocia complet de orice limbaj rasist sau umilitor împotriva Germaniei", a adăugat el în faţa Camerei Comunelor. Germanii "sunt prietenii noștri, sunt aliații noștri, sunt o țară grozavă".

La rândul său, purtătorul de cuvânt al LibDem, Tom Brake, a declarat pentru "The Independent" că postarea este "insultătoare și ofensatoare". "Un limbaj de genul acesta alimentează diviziunile din cadrul societății noastre și nu ar trebui considerat acceptabil. Cetățenii europeni sunt vecinii noştri, prietenii noştri, familia noastră", a continuat el.

David Lammy, membru al Partidului Laburist, a declarat: "Dragă Germanie, te rugăm să accepți scuzele noastre și să nu te laşi păcălită şi să crezi că postarea xenofobă a grupului Leave.EU este reprezentativă pentru Marea Britanie". "Majoritatea clară a britanicilor se opune acum Brexitului sub toate formele sale. O mișcare mare, tânără și dinamică în favoarea Uniunii Europene este alături de tine", a adăugat el.

Pe Twitter, președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, l-a acuzat pe Boris Johnson că se joacă cu "viitorul Europei și al Regatului Unit", pretându-se la un "joc stupid de reproșuri" cu privire la responsabilitățile unui eșec al negocierilor. "Rămânem deschiși la finalizarea unui acord echitabil Brexit, dar avem nevoie de un guvern britanic dispus să colaboreze cu UE pentru a ajunge acolo", a declarat ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney, pe aceeași rețea socială.