Preşedintele american Donald Trump ar fi făcut presiuni asupra lui Rex Tillerson, care în acel moment ocupa funcţia de secretar de Stat, pentru a-l determina pe acesta să convingă Departamentul Justiţiei să renunţe la o anchetă penală împotriva unui client al lui Rudy Giuliani, avocatul liderului de la Casa Albă, relatează agenţia de ştiri Bloomberg şi cotidianul The Guardian, citând surse anonime.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

Potrivit surselor neidentificate, citate de agenția de știri Bloomberg, discuția între Trump și Tillerson ar fi avut loc în Biroul Oval, în 2017, citează Mediafax.

Tillerson a refuzat, susținând că ar constitui o ingerință în ancheta în curs de desfășurare care îl viza pe brokerul turco-iranian Reza Zarrab, potrivit surselor citate, care au precizat că alți oficiali prezenți în Biroul Oval au părut șocați de solicitare.

Tillerson și-a repetat ulterior obiecțiile într-o conversație cu John Kelly, în acel moment șeful cancelariei Casei Albe, subliniind că o astfel de cerere ar fi ilegală, relatează The Guardian, citând Bloomberg.

Este prima oară când acest incident este menționat, iar persoanele care au dezvăluit episodul au făcut acest lucru sub protecția anonimatului.

Zarrab a fost inculpat pentru eludarea sancțiunilor americane împotriva Iranului. Brokerul i-a angajat pe avocații Michael Mukasey și Rudy Giuliani, care a declarat anterior că s-a adresat în mod repetat oficialilor americani în scopul găsirii unei soluții diplomatice pentru clientul său, în afara instanțelor.

Donald Trump este deja vizat de o anchetă în legătură cu solicitările sale adresate liderului Ucrainei, Volodimir Zelenski, în sensul compromiterii imaginii fostului vicepreşedinte Joseph Biden, candidat în scrutinul prezidenţial din 2020. Președintele american neagă cu vehemență acuzațiile ce îi sunt aduse și a transmis că nu va coopera în anchetă. Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii președintelui Donald Trump.