Trupele turce și insurgenții sirieni susținuți de Ankara au luat cu asalt mai multe zone controlate de milițiile kurde siriene, inițiind astfel faza terestră a operațiunii în nordul Siriei, acțiune ce ar putea transforma războiul civil sirian, relatează Mediafax citând Reuters.

Granita Turciei cu SiriaFoto: understandingwar.org

"Forțele armate turce și Armata Națională Siriană au lansat o operațiune terestră la est de fluviul Eufrat, în cadrul operațiunii Izvorul Păcii", a transmis Ministerul Apărării de la Ankara, în cursul nopții de joi spre vineri, după o zi în care forțele turce au bombardat zone din nordul Siriei. Potrivit presei turce, trupele au pătruns în Siria prin patru puncte, în apropierea orașelor Tel Abyad și Ras al Ain.

UPDATE 03:00 ONU: Turcia informează Consiliul de Securitate că operaţiunea sa în Siria va fi proporţionată şi responsabilă (Agerpres.) Turcia a informat miercuri Consiliul de Securitate al ONU că operaţiunea sa militară din nordul Siriei va fi "proporţionată, măsurată şi responsabilă", înaintea reuniunii cu uşile închise în care cei 15 membri ai forului vor discuta ofensiva declanşată de Ankara, transmite joi Reuters.

Turcia a lansat, miercuri, o ofensivă militară în nordul Siriei, operațiunea având ca ținte, potrivit lui Erdogan, miliţiile kurde ce controlează zona. În această primă zi a ofensivei, forțele armate turce au efectuat „lovituri aeriene” în regiunea Ras al-Ain de la graniță, cel puțin 11 oameni, dintre care 8 civili, fiind uciși, potrivit unui ONG.

Comunitatea internaţională a reacţionat imediat: NATO a cerut Turciei să dea dovadă de „reținere”, UE a cerut stoparea ofensivei și a amenințat cu întreruperea finanțărilor, în timp ce președintele american Donald Trump a afirmat că ofensiva turcă din Siria este „o idee proastă”. Totodată, joi a fost anunțată o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.