Andrei Năstase, ministru de interne în Guvernul de la Chișinău condus de Maia Sandu, este noul primar al Chișinăului, după un an și patru luni de la alegerile locale parțiale pe care le-a câștigat și care au fost invalidate de instanță în perioada guvernării Partidului Democrat al lui Vlad Plahotniuc. Mandatul de primar al lui Năstase a fost validat acum de către instanță, care a declarat legale alegerile locale anticipate de anul trecut. În 20 octombrie însă, au loc noi alegeri locale la Chișinău, iar Năstase candidează din nou.

Andrei NastaseFoto: Facebook

La alegerile locale parțiale din iunie 2018, Andrei Năstase a fost ales primar al Chișinăului. El a obținut 52,57% în fața contracandidatului său, socialistul Ion Ceban, care a fost votat de 47,43% dintre alegători.

Scrutinul a fost anulat atunci de instanță pe motiv de propagandă electorală în ziua votului.

Marți, Curtea de Apel a casat hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care a fost invalidat scrutinul local din 20 mai și 3 iunie 2018 din Chișinău, scrie deschide.md. Astfel, au fost confirmate rezultatele scrutinului în urma căruia Andrei Năstase a fost ales primar. Totuși, decizia poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție.

În 20 octombrie, însă, la Chișinău au loc alegeri locale generale. Astfel, chiar dacă Năstase ar fi noul edil capitalei, acesta urma să-și suspende, din 19 septembrie, funcția pentru a participa la actualele alegeri, la care candidează din nou.