Statele Unite sunt mai puțin competitive decât erau acum un an, iar economia globală șchioapătă în continuare din cauza productivității scăzute, în ciuda unei decade de credite de la băncile centrale, conform datelor oferite de World Economic Forum, scrie Associated Press.

WEFFoto: en.wkipedia.org

Potrivit ultimei evaluări a factorilor din spatele productivității și a creștereii economice pe termen lung, organizația a dezvăluit că Singapore depășește SUA la capitolul competitivitate, ajutată, nu într-o mică măsură, de infrastructura de top și de puternica cooperare între angajați și management.

Global Competitiveness Report, care este acum în al 40-lea său an, arată că SUA pierd teren în ceea ce privește "speranța de viață sănătoasă" sau "nivelul de pregătire pentru viitoarele abilități necesare în secolul 21".

Hong Kong, Olanda și Elveția au ocupat celelalte locuri din top 5.

Indexurile realizate de organizație cartografiază scena competitivității în cazul a 144 de economii, bazându-se pe peste 100 de indicatori încadrați în zeci de categorii. Categoriile includ sănătate, sistem financiar, dimensiunea pieței, dinamismul afacerilor și capacitatea de inovație.

Cu toate acestea, SUA au rămas un centru de putere la capitolul inovație și cea mai competitivă economie mare din lume, iar în ciuda problemelor legate de abilități, SUA încă se află sus în top, în prezent, în ceea ce privește găsirea cu ușurință a angajaților calificați.

Fondatorul WEF, Klaus Schwab, consideră acest index "un compas pentru atingerea prosperității în noua economie, în care inovația devine un factor cheie al competitivității".

Autorii susțin că este prea devreme pentru o evaluare completă a impactului unor factori operaționali din economia globală, de anul acesta, mai ales din cauza tensiunilor crescute dintre SUA și China. Însă ei au descoperit că unele economii au beneficiat de pe urma acestui conflict, alegând alternativa Chinei.

"De exemplu, Vietnam era pe locul 77 anul trecut. Acum este pe 67", a declarat Saadia Zahidi, șeful Centrului WEF pentru Noua Economie și Societate.

"Urcarea cu 10 poziții mai sus se datorează, într-o măsură, faptului că în contextul conflictului comercial economia a reușit să atragă investiții pentru a deveni un fel de centru regional comercial."