Novi, un oraș administrat de mai puțin de 120 de zile de un consiliu comunal alcătuit în întregime de reprezentanţi ai partidului Liga Nordului creează „Consiliul imigranţilor”,(''Consulta degli immigrati''), al cărui regulament prevede, printre altele, predarea istoriei locale și a dialectului din Novi. Persoana însărcinată cu constituirea acestui organism menit să faciliteze integrarea socială este Giacomo Perocchio, consilier comunal și secretar al Ligii Nordului, scrie La Stampa, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit ultimelor date ISTAT din ianuarie, din cei 28 de mii de locuitori ai oraşului, 3.987 sunt străini - 955 bărbați și 2.032 femei.

Cea mai mare comunitate este cea a românilor, cu 925 de rezidenți. Urmează: Albania (715), Maroc (602), Ecuador (469) și Republica Populară Chineză (183).

„Am discutat deja în comisie despre înființarea Consiliului" - explică Perocchio - "pentru a ne putea confrunta cu toate comunitățile. Ideea a luat prin surprindere opoziția, care nu s-a gândit niciodată să o instituie în perioada în care s-a aflat la conducerea orașului. Până acum, la Novi s-a vorbit doar de comunități străine cu compartimente etanșe, în timp ce Consulta va crea căi unice spre integrare. În regulamentul pe care îl scriu, prevăd integrarea străinilor prin învățarea istoriei și a dialectului din Novi, deoarece nu noi suntem cei care trebuie să aderăm la cultura oamenilor pe care îi găzduim. Integrarea se face atunci când tradițiile și istoria locului sunt înţelese de cei care se stabilesc în acel loc. Odată cu regulamentul, vom defini sediul și modalităţile de alegere a membrilor", a continuat scretarul Ligii.

Unul dintre primii pași, va fi acela de a cere consulatului României de la Torino un sediu în oraș în vederea alegerilor prezidențiale din România. Românii sunt cea mai mare comunitate și mi se pare corect să le facilităm anumite servicii''.

În ultimul timp însă, primarul a refuzat cererea comunității islamice care dorea un teren de sport în vederea Ramadanului. „Până și mediatorul cultural islamic al municipalității a declarat că este interesat de Consulta", adaugă Perocchio. "Poziția noastră față de moschei și de centrele islamice este foarte clară și nu ne vom schimba părerile. Musulmanii vor trebui să se apropie şi ei de cultura noastră. Aşa cum am proceda şi noi dacă am vizita o ţară musulmană. Comunitatea musulmană va avea un reprezentant şi ne-am dori ca acesta să fie o femeie''.