Premierul britanic Boris Johnson i-a comunicat lui David Sassoli, președintele Parlamentului European, că Londra ar dori ca Marea Britanie să părăsească UE cu un acord de Brexit, însă a avertizat că Regatul Unit se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat, potrivit Mediafax.

JohnsonFoto: Captura video

"Premierul și-a exprimat preferința de a părăsi UE cu un acord. El a subliniat că propunerea Marii Britanii reprezintă un pas semnificativ și un compromis rezonabil, care respectă Acordul de la Belfast (Vinerea Mare), piața unică și prevede aprobarea democratică în Irlanda de Nord", se afirmă într-un comunicat emis de Downing Street No.10, sediul șefului Guvernului de la Londra, informează cotidianul The Guardian.

Boris Johnson "a reiterat că, dacă nu se va ajunge la un acord, atunci Marea Britanie se va retrage fără un acord pe 31 octombrie", se precizează în comunicat, care a fost dat publicității după ce David Sassoli, președintele Parlamentului European, a declarat marți că nu s-a înregistrat "niciun progres" în urma discuțiilor pe tema Brexit, purtate cu liderul Guvernului britanic.

Săptămâna trecută, Johnson a propus un nou aranjament vamal și de reglementare pentru frontiera Irlanda-Irlanda de Nord. Propunere prevede crearea unei frontiere vamale, departe de graniță fizică între cele două state, care ar fi gestionată într-un mod care nu este momentan clar.

Însă mai mulți liderii UE și-au manifestat scepticismul în legătură cu fezabilitatea propunerilor premierului britanic.