O sursă de la Consiliul pentru Securitate Naţională (NSC) aflată în direct contact cu discuţiile a declarat pentru Newsweek că Donald Trump "a fost înfrânt" de preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan, citează Rador.

Erdogan vs TrumpFoto: Colaj foto

În cursul unei convorbiri telefonice între preşedintele Trump şi preşedintele Erdoğan, programată duminică după-amiază, Trump a spus că va retrage trupele americane din nordul Siriei. Convorbirea fusese programată după ce Turcia a anunţat că intenţionează să invadeze Siria şi la doar câteva ore după ce Erdoğan îşi întărise forţele militare de la frontiera siriano-turcă lansând totodată cea mai dură ameninţare pe tema lansării unei operaţiuni militare, după cum a relatat sub condiţia anonimatului pentru Newsweek oficialul Consililui pentru Securitate Naţională (NSC).

Retragerea SUA convine grupării Statului Islamic, Damascului şi Moscovei şi, potrivit unor oficiali de la Pentagon, anunţul "a uimit complet" propriul Departament al Apărării de sub administraţia lui Trump. La fel ca Statele Unite, Turcia doreşte şi ea schimbarea regimului din Siria, în vreme ce Rusia şi Iranul sprijină regimul Assad.

"În mod sigur, preşedintele Trump nici nu a negociat, ci doar a susţinut retragerea trupelor ca să pară că noi am primi ceva în schimb, dar noi nu primim nimic", a mai declarat pentru Newsweek sursa de la NSC. "Securitatea naţională a SUA se va afla într-un tot mai mare pericol multe dcenii de-acum încolo din cauză că preşedintele e lipsit de şira spinării, iar ăsta a fost punctul final".

Newsweek a garantat anonimatul oficialului NSC din cauză că el nu a fost autorizat să discute public problema. Aceeaşi sursă a spus că nu ar fi de mirare dacă turcii ar intra (în Siria) într-un interval de timp cuprins între 24 şi 96 de ore.

În ianuarie, oficiali ai Administraţiei Trump declaraseră pentru Newsweek că o retragere bruscă ar putea submina alianţele strategice ale SUA cu aliaţi din regiune, ar face ca Rusia şi Iranul să-şi poată stabili în mod liber prezenţa militară totală şi să-şi asigure o poziţie solidă în Mediterana, iar luptătorii kurzi, sprijiniţi de SUA, ar ajunge să fie decimaţi sub bombardamentele turceşti.

O retragere totală ar putea duce totodată la pierderea unei poziţii militare regionale importante a forţelor militare americane în avantajul unor forţe care ameninţă interesele SUA din regiune şi pe cel ale unor aliaţi precum Israelul şi, într-o oarecare măsură, Iordania.