Retragerea militarilor americani din locurile stabilite a deveni Zona de Securitate în urma convorbirii telefonice dintre preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, şi preşedintele SUA, Donald Trump, reprezintă un frumos exemplu de "Diplomaţie la nivel înalt", scrie Sabah, citat de Rador.

Erdogan si TrumpFoto: Captura Euronews

Trump a spus "Retrageţi-vă"

Deci, Trump a înţeles că Turcia a ajuns la limita suportabilităţii birocraţiei militare americane. A calculat costurile pierderii unui aliat precum Turcia şi, de asemenea, costurile unei confruntări militare. Iar apoi le-a spus generalilor săi încăpăţânaţi "Retrageţi-vă".

Summit-ul de la Washington

Întâlnirea de la Washington de luna viitoare dintre preşedintele Recep Tayyip Erdoğan şi preşedintele Trump va reprezenta, într-un fel, continuarea întâlnirii ce nu a avut loc la Naţiunile Unite. În acea perioadă Trump era ocupat cu scandalul legat de întâlnirea cu preşedintele Ucrainei. Pe primul plan se aflau demersurile Partidului Democrat pentru demiterea lui...

I-a crescut moralul

Dar acum, i-a crescut din nou moralul. Crede că va fi mai puternic decât în trecut la alegerile prezidenţiale din anul 2020. Interesul manifestat de reuniunile la care participă şi sumele adunate pentru campania electorală îi ridică moralul.

"Ne-au vândut"

Cum va afecta oare poziţia militanţilor PYD (Partidul Uniunii Democratice, aripa siriană a PKK-n.trad.) care au fost înarmaţi de retragerea militarilor americani din locurile în care se va crea Zona de Securitate? Încă de pe acum purtătorii de cuvânt ai acestora au declarat "America ne-a vândut".

Integritatea teritorială

În acest timp, Turcia precizează cu fiecare ocazie ca "respectă integritatea teritorială a Siriei". În aceste condiţii, Rusia şi Iranul ne vor fi alături până la soluţionarea finală. De altfel, în această criză preşedintele Erdoğan a avut o atitudine exemplară şi a obţinut un mare succes...

Unda verde şi ce urmează...

Şi în cele din urmă dorinţa Turciei se împlineşte. A devenit sigură lansarea operaţiunii de către forţele armate ale Turciei în nordul Siriei pentru crearea zonei de securitate în estul Eufratului. Aceasta este concluzia concretă a convorbirii telefonice care a avut loc, noaptea trecută, între preşedintele Recep Tayyip Erdoğan şi preşedintele SUA, Donald Trump, scrie Milliyet, citat de Rador.

Cea mai importantă parte a comunicatului transmis de Casa Albă după discuţia telefonică este unda verde pentru lansarea operaţiunii transfrontaliere pe care Turcia o aşteaptă de zile bune. Forţele armate turce vor participa singure la această operaţiune, militarii americani aflaţi în acea zonă se vor retrage.

Conform comunicatului, militarii americani nu vor participa la operaţiune şi nici nu o vor sprijini. Acest lucru înseamnă: "Până în prezent, în cadrul întâlnirilor privind zona de securitate se vorbea de cooperare şi operaţiune, dar acest lucru nu a fost posibil. În faţa determinării Turciei, Trump a fost de acord ca Turcia să acţioneze de una singură. Şi chiar retrăgându-şi militarii din acea zonă şi părăsind YPG (Unitatea de Apărare a Poporului, aripa militară a PYD-n.trad.)

Aşa cum scria New York Times, acest lucru înseamnă o schimbare importantă a SUA în politica faţă de Siria şi, efectiv, un pas înapoi în faţa Ankarei. Din punctul de vedere al Turciei, această decizie este în sensul dorit de Ankara şi deci reprezintă o reuşită importantă.