Marţi, aliaţii lui Boris Johnson au recunoscut că speranţele vizând un acord pe tema Brexitului la summitul UE, programat săptămâna viitoare, sunt efectiv moarte după ce premierul a avut o dură convorbire telefonică cu cancelarul german, Angela Merkel. În urma acestei veşti, lira sterlină a intrat în declin, iar cei din Downing Street 10 şi-au declanşat strategia "jocului reproşurilor" pe fondul unor dure ameninţări potrivit cărora Marea Britanie va riposta împotriva statelor membre ale UE, potrivit Rador care citează Financial Times.

Foto:

Marţi, după zile în şir de şedinţe sumbre pe tema unei eventuale soluţii cu privire la Brexit, oficialităţi de la "Numărul 10", al căror nume nu a fost precizat, pregăteau terenul în vederea unui eşec, afirmând că dna Merkel şi alţi lideri din UE nu au dat înapoi "nici măcar cu un centimetru".

Deşi, cel puţin deocamdată, cei din Downing Stret au refuzat să comenteze convorbirea cu dna Merkel, aliaţii dlui Johnson l-au acuzat pe cancelarul german că respinge planul Marii Britanii pe tema Brexitului, potrivit căruia Irlanda de Nord ar părăsi uniunea vamală a UE.

O sursă de la "Numărul 10" a declarat: "Convorbirea cu Merkel a demonstrat că UE a adoptat o nouă poziţie. Ea a spus clar că un acord este absolut improbabil şi că, în opinia sa, UE va apela la un veto cu privire la ieşirea noastră din uniunea vamală. Merkel a spus că, dacă Germania ar dori să părăsească UE, ar putea-o face, nu e nicio problemă, dar Regatul Unit nu poate pleca fără să lase Irlanda de Nord în uniunea vamală şi complet aliniată pentru totdeauna. A fost, în toate privinţele, o clarificare extrem de utilă. Dacă acest lucru e o nouă poziţie deja stabilită, atunci asta înseamnă că, în esenţă, un acord este imposibil, şi nu doar acum, ci pentru totdeauna. Convorbirea a arătat totodată că ei vor să atace Acordul din Vinerea Mare".

Purtătorul de cuvânt al dnei Merkel a confirmat convorbirea cu dl Johnson, dar a refuzat să o comenteze în vreun fel, afirmând că a fost o "conversaţie privată". Dar surse oficiale au subliniat că Berlinul este încă doritor să se găsească o soluţie care să prevină un Brexit fără acord.

Arlene Foster, lidera Paridului Democrat Unionist din Irlanda de Nord, a spus că declaraţiile dnei Merkel "dezvăluie acum adevăratul obiectiv al Dublinului şi al Uniunii Europene. Pentru Regatul Unit ar fi mai mult decât o nebunie să i se ceară să îşi lase o parte din teritoriul său suveran într-o organizaţie din care Regatul Unit nu ar mai face parte. Niciun guvern britanic nu va accepta vreodată o asmenea înfrângere", a adăugat ea.

Dar, într-un mesaj prin Twitter, Donald Tusk, preşdintele Consiliului Europan, l-a avertizat pe dl Johnson că "miza nu e aceea de a câştiga un nenorocit schimb de reproşuri. În joc sunt atât viitorul Europei, cât şi cel al Regatului Unit, precum şi securitatea şi interesele popoarelor noastre. Nu doriţi un acord, nu vreţi o prelungire, nu vreţi să revocaţi, atunci, quo vadis (încotro, lat.)?"

Keir Starmer, purtătorul de cuvânt al Partidului Laburist pe tema Brexitului, a declarat: "E o nouă tentativă cinică prin care "Numărul 10" încearcă să saboteze negocierile".

Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a transmis pe Twitter următorul mesaj: "E o tentativă a guvernului Regatului Unit de a da vina pe alţii, şi nu pe sine pentru fiascoul Brexitului - astăzi e Merkel - e jalnic de evident".

În cursul tranzacţiilor din jurul prânzului, cursul lirei sterline a scăzut cu 0,6 procente, atingând €1,1135 - cel mai scăzut curs faţă de euro din ultima lună. Comparativ cu dolarul american, cursul lirei sterline a scăzut cu 0,5%, ajungând la $1,2233.

Cum tratativele sunt în pragul eşecului, o altă sursă anonimă de la "Numărul 10" a vorbit despre un remarcabil mesaj, în care se afirmă că Marea Britanie va pedepsi statele membre ale UE dacă ele convin să prelungească intrarea în vigoare a Articolului 50 pe tema ieşirii.

La summitul de la Bruxelles, programat săptămâna viitoare, este de aşteptat ca "cei 27" să nu discute spre încheierea unui acord cu privire la Brexit, ci despre lungimea şi scopul oricărei noi amânări a Brexitului dincolo de data de 31 octombrie.

Consilierii dlui Johnson se tem că UE va hotărî să îl forţeze pe premier să caute o amânare a Brexitului, ceea ar putea duce la alegeri generale şi la un eventual al doilea referendum, existând astfel posibilitatea ca Brexitul să fie oprit.

Într-o notă apărută în revista Spectator - atribuită "unui contact de la Numărul 10" şi nedezminţită de cei din Downing Street - se spune că există ameninţarea ca orice stat membru al UE , care va fi de acord cu amânarea Brexitului, să se facă vinovat de amestec "ostil" în politica britanică.

Ameninţarea ar fi menită să împiedice UE să accepte prelungirea Articolului 50 pe care dl Johnson ar trebui să o ceară în conformitate cu aşa-zisa "Lege Benn", în cazul în care parlamentarii nu aprobă un acord pe tema Brexitului sau lipsa unui acord până la data de 19 octombrie.

Prelungirea trebuie aprobată unanim de toate cele 27 de stat membre, astfel încât e greu de spus cum vor putea cei din Downing Stret să aleagă un stat anume pe care să-l sancţioneze într-un viitor.

Tentativele anterioare ale celor din Downing Street de a dezbina UE pe tema Brexitului au eşuat: rareori s-au arătat cele 27 de state membre mai unite în privinţa unei probleme de o atât de mare importanţă politică.

Viktor Orbán, premierul Ungariei, a fost considerat de "Numărul 10" un lider care ar putea sparge rândurile şi care s-ar opune prelungirii Brexitului, dar privirea lui e aţintită asupra părţii ce îi revine din viitorul buget al UE pentru dezvoltare. Actualul buget pe şapte ani e în valoare de €350 miliarde.

Deşi linia oficială a celor de la "Numărul 10" este mai puţin combativă, ea reflectă opiniile fostei echipe Vote Leave (Votaţi ieşirea), condusă de Dominic Cummings, consilier principal al dlui Johnson, echipă care acum e instalată în Downing Street şi pregăteşte eventuale alegeri generale concentrate asupra Brexitului.

Dacă, săptămâna viitoare, nu se ajunge la niciun acord la Bruxelles, dl Johnson va pretinde că Marea Britanie a fost silită de UE, de parlament şi de instanţe să ceară o amânare a Brexitului şi va încerca să se spele pe mâini de orice răspundere.

În notă se mai spune: "Cei care au susţinut Legea Benn* au intenţionat să saboteze un acord şi, probabil, au reuşit. Aşadar, probabil, principalul efect va fi acela de a ne fi ajutat pe noi să câştigăm nişte alegeri prin unificarea votului în sprijinul ieşirii şi, implicit, al unui Brexit fără acord. Istoria e plină de asemenea ironii şi tragedii".

-------------------------------------------

*)Legea Benn este o lege înaintată de parlamentara laburistă Hilary Benn şi de parlamentarul conservator Alistair Burt (de aici, uneori, şi numele de Legea Benn-Burt), în care, la Articolul 1, se stipulează: "În cazul în care, până în ziua de sâmbătă, 19 octombrie 2019, parlamentarii nu au aprobat prin 'vot clar' un acord sau ieşirea din UE fără acord, premierul trebuie să trimită o scrisoare, cu textul specificat în prezenta lege, prin care să ceară preşedintelui Consiliului European amânarea intrării în vigoare a Articolului 50". (n. red.)

Financial Times (preluare Rador)