​Hong Kongul se află în a 18-a săptămână de proteste cauzate în primă fază de legea extrădării ce ar putea fi implementată. În condițiile în care, începând din 2047, Hong Kong și-ar putea pierde statutul de regiune autonomă, mulți dintre cetățeni și-au exprimat dorința de a emigra, scrie CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Provincia autonomă chineză Hong Kong a trecut prin mai multe valuri de emigrare. Acum, se poate confrunta cu o situație asemănătoare din cauza legii extrădării care ar putea afecta jurnaliști, activiști sau afaceriști. Protestele au intrat în a 18-a săptămâna iar poliția a folosit chiar forța letală pentru a opri devastarea unor instituții.

Potrivit unui sondaj al Universității din Hong Kong din luna iunie, aproape 50% din populația acestei regiuni și-ar dori să emigreze dacă legea extrădării va fi implementată. Deși promulgarea legii a fost întârziată de protestele masive, implementarea unei astfel de legi ar putea să zguduie din temelii Hong Kongul. O cercetare a companiei YouGov a avut rezultate similare cu cele ale Universității din Hong Kong. Dintre cei chestionați, doi din trei erau cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani. De asemenea, jumătate din cei chestionați aveau studii universitare. YouGov a aflat și că tinerii nu doresc să se mute peste ceva timp, ci chiar în următorii trei ani, lucru alarmant.

Agențiile de emigrare sunt și ele asaltate cu cereri de la cetățenii din Hong Kong. În două astfel de agenții, cererile au crescut cu 200% și 300%. Cei ce se ocupă cu actele pentru emigrare spun că totul este legat de ceea ce se întâmplă în societate. De notat este și că nu doar tinerii doresc să emigreze, ci și cei peste 30 de ani care vor să ducă o nouă viață departe de incertitudinile din Hong Kong.

Totodată, în topul destinațiilor preferate de cetățenii din Hong Kong a intrat Taiwan, conform YouGov. Fiind aproape de Hong Kong, Taiwan susține politicile democratice și liberare, fiind o țară atractivă pentru cei ce vor să se mute aici. Cetățenii Hong Kongului se tem pentru viitorul copiilor lor iar în aceste condiții, mulți preferă să aleagă soluția emigrării.