Rudolph Giuliani, avocatul preşedintelui SUA Donald Trump, a anunţat marţi seară că nu va coopera cu ancheta iniţiată de Camera Reprezentanţilor care ar putea conduce la demiterea liderului de la Casa Albă, informează Mediafax citând cotidianul The Washington Post.

Rudy GiulianiFoto: Captura video Fox News

Rudy Giuliani a declarat că nu va depune mărturie şi nu va furniza documente Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor până când nu va fi schimbat preşedintele acesteia, democratul Adam Schiff, şi până nu se aprobă în plen lansarea unei investigaţii în cadrul procedurii demiterii lui Donald Trump.

"Poziţia pe care o prezint acum este poziţia Administraţiei SUA. Nu voi depune mărturie în Comisie până nu va exista un vot în Congres şi până nu va fi înlăturat Schiff. Să mă acuze că îi sfidez! Vom merge în instanţă, vom contesta", a subliniat Rudy Giuliani, explicând că "nu îşi imaginează" cum un membru al Administraţiei preşedintelui Donald Trump, un politician republican, poate colabora cu o comisie parlamentară condusă de opoziţia democrată.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii președintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden. În cadrul investigaţiei, Camera Reprezentanţilor a trimis citaţii prin care le solicită unor membri ai Administraţiei de la Washington participarea la audieri şi furnizarea documentelor referitoare la contactele preşedintelui Donald Trump cu Ucraina.

În replică, Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii deţin majoritatea, a anunţat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupţie în Ucraina.

Casa Albă a împiedicat audierea ambasadorului SUA la UE, în cadrul anchetei privind punerea sub acuzare a președintelui Trump

Administrația Trump a blocat marți audierea ambasadorului SUA la UE de către democrații din Congres în cadrul investigațiilor care vizează punerea sub acuzare a președintelui Donald Trump, relatează AFP.

Donald Trump a justificat această decizie calificând audierile organizate de opoziția din Congres în cazul Ucrainei ”un tribunal fals”.

”Mi-ar plăcea să îl trimit pe ambasadorul (Gordon) Sondland, un bărbat foarte bun și un mare american, să depună mărturie, dar din păcate acesta ar depune mărturie în fața unui tribunal fals și total părtinitor”, a scris el pe Twitter.