Are dreptul un angajator să concedieze un angajat pentru că este homosexual sau transgender? Curtea Supremă a SUA judecă marți problema care extrem de politizată și divide profund societatea americană, dar și tribunalele. Sute de activiști LGBT demonstrează în fața Curții Supreme, relatează presa internațională.

membri ai comunitatii LGBT in fata Curtii Supreme SUAFoto: Captura Twitter

Curtea audiază persoane în două cazuri de discriminare față de angajați gay și un al treilea care implică discriminarea unei persoane transgender.

Protestatari din ambele tabere s-au strâns în fața Curții.

Guvernul lui Donald Trump și-a exprimat deja susținerea față de angajați. Administrația republicană, ajunsă la putere cu sprijinul dreptei evanghelice, pledează pentru o lectură a unei legi federale din 1964 care interzice, printre altele, discriminările pe bază de sex.

”Aici sex se referă la faptul că ești născut bărbat sau femeie, nu pe orientare sexuală”, a spus Noel Francisco recent, care apără poziția Guvernului la Curtea Supremă. Pentru el, ține de Congres să fie schimbată legea, nu de justiție.

Cu toate acestea, drepturile minoritățile au avansat în ultimii ani tocmai datorită tribunalelor, printre care și Curtea Supremă, care a legalizat în 2015 căsătoriile între persoane de același sex în America.

”De data aceasta, mizele sunt mai importante pentru că este despre posibilitatea de câștiga existența”, a spus Ria Tabacco Mar de la Asociația de drepturi ale omului ACLU.

Doar 22 de state interzice discriminarea minorităților sexuale în sfera profesională, așa că ține de Curtea Supremă să scoată persoanele LGBT din statutul de cetățeni de rangul doi, spune un avocat activist.